Prea multe grasimi, zaharuri, prea multe mese. Conform unui studiu recent, copiii foarte mici sunt hraniți prost, ceea ce duce la instalarea unor obiceiuri alimentare incorecte și a obezitații.
53% dintre copiii între 13 și 18 luni manânca aproape aceleași alimente ca și adulții. A cui este vina? Pedopsihiatrul francez Marie-France Le Heuzey spune ca vina o poarta „societatea de performanța”: „Ne felicitam când bebelușul nu mai manânca cu biberonul, când începe sa manânce carne, când crește”. La aceasta se adauga lipsa de limite impuse de parinți. De aici apar erorile alimentare: 50% dintre copii din aceasta tranșa de vârsta consuma cartofi prajiți, bauturi carbogazoase și ketchup! Consumul de mezeluri își face apariția în jurul vârstei de 13 luni și atinge un punct maxim începând cu vârsta de 2 ani. În ceea ce privește carnea, aceasta este destul de grasa pentru aceasta vârsta.
„Parinții se gândesc ca ajuta la creștere. De fapt, se întâmpla invers pentru ca excesul de proteine suprasolicita rinichii bebelușului. Caloriile sunt utilizate pentru eliminarea acestor proteine și nu pentru creștere”, a explicat medicul Catherine Romain, pediatru la un spital din Paris.
Carnea și mai ales jambonul și ouale sunt foarte grase, confera repede un sentiment de sațietate, ceea ce face ca bebelușul sa nu mai aiba pofta sa manânce legume.
Care sunt nevoile specifice?
Pâna la 4 ani, creierul își dubleaza volumul și atinge aproape marimea celui de adult. Pentru ca acest organ sa se dezvolte este nevoie de lipide. Pentru creștere, bebelușii au nevoie de fier.
Farfuria ideala
În ceea ce privește lactatele, copii trebuie sa consume zilnic 500 de mililitri de lapte. „Optați pentru lapte de creștere, bogat în fier și acizi grași esențiali, benefici pentru formarea creierului. Multa lume trece prea repede la laptele de vaca, mai economic, dar mai sarac în principii nutritive”, subliniaza pediatrul. În schimb, puteți sa le propuneți brânzeturi mai grase, moi, pentru ca în aceasta perioada copiii sunt curioși. Aceste tipuri de brânza „nu sunt precum carnea”, a spus pediatrul.
În ceea ce privește carnea, se recomanda o cantitate de 30 de grame zilnic (o lingura), care nu se compara cu porțiile pentru adulți (150 de grame). Omletele gatite dintr-o jumatate de ou sunt suficiente.
Lasați-i sa descopere legumele, cu excepția unora mai puțin digerabile, precum mazare, fasole boabe sau linte. Alaturi de o leguma cunoscuta, așezați una noua și serviți-l de mai multe ori. Evitați sa faceți exces de sare și de ketchup. Evitați gustarile multe dintre mese. Din când în când puteți sa-l serviți cu o felie de pizza, dar acest aliment nu trebuie sa devina cotidian.