Alianța pentru Turnul Babel, în wireless
OMA își propune crearea unui standard universal pentru comunicațiile fara fir, intenționând sa elaboreze o lista cu cerințe minim necesare și specificații tehnice pe care va trebui sa le îndeplineasca orice platforma sau aplicație de comunicații fara fir (wireless).
Potrivit presei internaționale, OMA va promova astfel compatibilitatea între echipamentele și soluțiile de comunicații mobile, indiferent de software-ul utilizat.
„Computerele de buzunar (handheld PC) și telefoanele mobile trebuie sa vorbeasca aceeași limba”, au anunțat, potrivit bbc.co.uk, reprezentanții OMA.
„Aceasta inițiativa ar trebui sa grabeasca introducerea și acceptarea transmisiilor multimedia (voce, date, imagini statice și videoclipuri, n.r) efectuate prin echipamente mobile”.
Potrivit sursei citate însa, succesul OMA este deocamdata incert, deoarece din alianța lipsește compania Palm Computing, producatorul american de echipamente IT&C care furnizeaza în fiecare an aproximativ jumatate din computerele handheld vândute în întreaga lume.
„De asemenea, noua alianța are ca obiectiv și înlocuirea inițiativei ‘WAP Forum’ (Wireless Application Protocol), care a eșuat în încercarea de a cuceri utilizatorii de terminale mobile”, arata bbc.co.uk.
„Cei care am fost implicați în ultimii ani în elaborarea standardelor pentru telefonia mobila nu am reușit sa facem o treaba prea buna”, a declarat Jerry Upton, vicepreședinte pe probleme de strategie la Motorola și președintele WAP Forum.
Potrivit presei internaționale, membrii OMA vor încerca sa evite greșelile din trecut, când diferiții dezvoltatori de sisteme s-au întrecut în atragerea clienților pentru propriile tehnologii.
„Au fost foarte multe forumuri – aproximativ 50 la numar – care s-au implicat la un moment dat în aplicațiile noastre”, a recunoscut Alan Cox, head of standards la Vodafone, cel mai mare operator de telefonie mobila din lume.
WAP Forum, care poate fi accesat prin Internet la adresa www.wapforum.org, acopera prin membrii sai aproximativ 90% din piața globala de terminale mobile și aproximativ 650 de milioane de abonați de telefonie mobila.
Potrivit analiștilor, în prezent nici una dintre tehnologiile de comunicații fara fir nu este perfect compatibila cu celelalte.
Astfel, în cazul terminalelor pentru telefonia mobila din a treia generație (3G) de exemplu, echipamentele CDMA2000 (construite pe platforma companiei americane Qualcomm) nu sunt compatibile nici cu cele w-CDMA (tehnologie în curs de implementare în Asia) și nici cu standardul european UMTS (Universal Mobile Telecommunications Service).