Alergiile

30 06. 2006, 14:35
Ce sunt alergiile? Alergiile sunt o reacție anormala a sistemului imunitar la o substanța care pentru majoritatea oamenilor este inofensiva. Mulți oameni utilizeaza termenul de alergie pentru a descrie orice reacție a organismului, dar acest lucru nu este adevarat, în

Ce sunt alergiile?
Alergiile sunt o reacție anormala a sistemului imunitar la o substanța care pentru majoritatea oamenilor este inofensiva. Mulți oameni utilizeaza termenul de alergie pentru a descrie orice reacție a organismului, dar acest lucru nu este adevarat, în alergii fiind implicat sistemul imunitar.

Polenul, praful din casa, parul de animale, nichelul, latexul și anumite alimente sunt numai câteva exemple de substanțe inofensive care pot cauza anumitor persoane reacții alergice. Cele mai comune alergii sunt febra fânului, eczemele, astmul și alergiile alimentare.

În cazul unei alergii, oameni se pot confrunta cu reacții ale pielii precum înroșire, mâncarimi sau inflamare, eczeme sau dificultați de respirație sau la înghițire.

De ce apar alergiile?
Cercetatorii înca mai studiaza cauzele alergiilor. Totuși, se știe ca alergiile sunt produse de un amestec de factori ereditari și de mediu. Unele persoane, numite atopice, au o predispoziție de a dezvolta o alergie. Modul în care aceste persoane sunt expuse prima data unui alergen determina daca acele persoane vor deveni alergice sau nu la acea substanța. Cu cât persoana este mai tânara, cu atât gama alergenilor este mai mare și riscul de a deveni alergic este mai crescut. Poluarea și fumul de țigara pot mari acest risc. Pe de alta parte, racelile frecvente sau expunerea la praf în primul ciclu de viața al individului pot proteja împotriva dezvoltarii alergiilor.

Ce tip de persoane sunt afectate?
Numarul de persoane care sufera de alergii este în continua creștere. Se estimeaza ca 25% din populația lumii sufera din cauza unei alergii, acestea având tendința de a fi o boala de familie. Copiii ai caror parinți au și ei alergii prezinta un risc mai mare. Majoritatea oamenilor dezvolta alergii în copilarie, dar un numar important de persoane se îmbolnavesc de alergii la maturitate.

Care sunt simptomele?
Simptomele depind de natura alergiei. În febra fânului, bolnavul are senzația de nas înfundat și mâncarimi ale ochilor. În alergiile mai grave, de genul celor produse de alune sau înțepaturi de insecte, fața și gâtul bolnavului se inflameaza extrem de mult, presiunea arteriala scade și aceste persoane au dificultați în a respira. Aceasta stare se numește șoc anafilactic.

Cum se diagnosticheaza și cum se trateaza alergiile?
În momentul în care o persoana a devenit alergica la o substanța, numita alergen, aceasta trebuie evitata Daca nu se poate stabili clar ce substanța produce alergia respectiva persoana trebuie sa faca teste medicale.

Cea mai comuna metoda de diagnosticare este prelevarea de țesut cutanat, o operațiune simpla ieftina și prin care se pot testa mai mulți alergeni în același timp. Dar acest test funcționeaza doar în cazul persoanelor foarte tinere sau în vârsta și pentru reacții mai puțin grave, de tipul eczemei care apare în cazul dermatitelor. O alta metoda de diagnosticare este testul de sânge radioalergosorbent (RAST) dar acesta este foarte costisitor.

Cea mai mare parte a alergiilor nu pot fi tratate. Daca simptomele continua sa apara în ciuda faptului ca alergenii sunt evitați se folosesc tablete antihistaminice, creme, spray-uri nazale și picaturi de ochi, pentru îndepartarea simptomelor. Imunoterapia poate fi eficace dar este un tratament costisitor și care dureaza mult.

Șocul anafilactic se trateaza în faza inițiala cu injecții cu adrenalina. Persoanele care știu ca risca sa faca șoc anafilactic trebuie sa poarte cu ei în permanența o seringa cu efedrina pentru cazurile de urgența.