Rinita alergica este o inflamare a mucoasei nazale, produsa prin inhalarea polenului transportat pe calea aerului.
Simptomele de care se plang pacienții sunt rezultatul unor reacții inflamatorii (iritare, edeme, secreții abundente) și se manifesta prin stranut intens, repetat, o soluție apoasa care curge din nas, sau obstrucția nazala.
Aceste neajunsuri sunt însoțite de conjunctivita, lacrimare, senzația de corp strain în ochi, dureri de cap, nevralgie faciala. Boala poate sa apara în lunile aprilie, mai, iulie, august, septembrie.
Metode de tratament
Pentru a reduce secreția lacrimara abundenta, medicul prescrie adesea vasoconstrictorii (substanțe care micșoreaza diametrul vaselor sangvine și reduc afluxul de sange), asociate sau nu cu medicamente care previn sau înlatura infecțiile.
Desensibilizarea cu ajutorul picaturilor pe baza de extract alergenic se administreaza pe cale orala dimineața și seara.
Prescrisa de un alergolog, dupa o serie de teste, aceasta metoda de tratament se deruleaza în doi timpi: un tratament inițial, cu o creștere a dozelor, și unul de întreținere, în timpul caruia doza este constanta.
Efectele benefice ale tratamentului pot sa apara dupa șase luni, dar acesta dureaza între trei și cinci ani. Prin aceasta metoda, în perioadele de criza, medicamentele prescrise împotriva alergiei și inflamației (antihistaminice și antiinflamatorii) devin din ce în ce mai puțin necesare.
Mariana Nica