Alegeti panouri fotovoltaice pentru diminuarea poluarii si pentru o viata cat mai sanatoasa!
Pentru cei ce stiu putin despre acest argument, energia este fundamentala in viata noastra de zi cu zi. Atat energia electrica cat si energia termica, ce este folosita pentru incalzirea diferitelor spatii, provine din diferite surse ce pot fii combustibilii fosili (carbune, petrol si gaze naturale), energie nucleara (prin spargerea atomilor de uraniu) si energii alternative (energie solara, energie hidroelectrica, energia mareelor, energia geotermala, energia eoliana).
Energia alternativa ce este catalogata ca energie regenerabila este considerata energia viitorului, aceasta se refera la formele de energie produse din surse care fie se regenereaza de la sine fie sunt inepuizabile.
O sursa inepuizabila de energie, este de exemplu energia solara. Aceasta provine de la soare si este nu numai accesibila dar si curata si functioneaza cu ajutorul panourilor fotovoltaice, caz in care poluarea este zero.
Panourile fotovoltaice reprezinta acea metoda prin care este posibila producerea energiei electrice dintr-o sursa naturala, fara sa polueze. Razele soarelui, dar mai ales caldura pe care acestea o produc este folosita pentru a produce energie si poate sa acopere pana la 70-80% din energia necesara unei locuinte.
Utilizarea unui sistem fotovoltaic permite astfel reducerea semnificativa a cheltuielilor, si in acelasi timp face un cadou mediului inconjurator prin scaderea emisiilor, emisii care de-a lungul ultimelor decenii, au provocat adevarate probleme mediului in care traim.
Un sistem de panouri fotovoltaice este compus dintr-o multime de celule fotovoltaice, fiecare din ele avand o suprafata patrata ce masoara 125mm pe o latura. Multumita prezentei celulelor fotovoltaice, panourile sunt in stare sa capteze energia si sa o converteasca in electricitate. Cu alte cuvinte preleveaza radiatia solara si o transforma in energie electrica.
Acest proces porneste de al razele soarelui ce produc o reactie ce disloca electronii siliciului un material semiconductor din care este compusa fiecare celula a panoului . Electronii, odata ce au fost stimulati, intra in circuit generand curent continuu. Va fi apoi sarcina invertorul da a il transforma in curent alternativ, pentru a fi utilizat in locuinte, toate echipamentele electrice din case functionand pe curent alternativ.
Odata ce a fost decisa instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice este necesara luarea in considerare a spatiului unde se doreste amplasarea acestora pentru a produce propria energie. O familie tinde sa consume circa 3 mii de kwh pe an, ce pot fii produsi de catre panouri amplasate pe aproximativ 25 de metri patrati a unui acoperis cu inclinatie normala. Dimensiunile unui panou fotovoltaic este asadar consecinta numarului de panouri necesare sa acopere suprafata dorita, ce poate varia in functie de model, marca, tip si putere. Diferentele osciland undeva intre 120-170cm in inaltime so 60-100 cm in latime si intre 0,6-5 cm in grosime.
Nu toate panourile fotovoltaice se folosesc de aceeasi tehnologie. In acest moment putem gasi pe piata panourile fotovoltaice monocristaline, panourile fotovoltaice policristaline, panourile fotovoltaice amorfe si panouri fotovoltaice cu strat subtire. Una cate una fiecare detine avantajele si dezavantajele ei. Cele monocristaline sunt mai scumpe, insa calitatea acestora este superioara; cele policristaline sunt mai economice, insa si o eficienta lor este mai scazuta. Despre panourile fotovoltaice amorfe, trebuie sa precizam faptul ca au o eficienta scazuta in conditii de lumina intensa insa dau un randament mai bun atunci cand sunt instalate in locuri ce au o luminozitate mai scazuta. Panourile fotovoltaice cu strat subtire sunt ideale pentru suprafete lungi desi sunt mai ieftine decat cele cu celule solare cristaline eficacitatea lor fiind mai scazuta.
Un sistem fotovoltaic poate dura pana la 20/30 de ani timp in care investitia initiala se amortizeaza extrem de usor, acest termen este totusi unul relativ deoarece durata in timp va fii determinata atat de locul de instalare cat si de intretinerea acestuia in special, cum ar fi de exemplu curatenia. Trebuie totusi sa luam in considerare faptul ca aceste date au fost determinate din analiza primelor panouri, insa producatori de panouri de ultima generatie promit o evolutie considerabila a calitati.
Luand in considerare toate avantajele pe care panouriile fotovoltaice le pot aduce, in prezent, numeroase companii din diferite sectoare se angajeaza in gasirea de noi modalitatii de folosire a acestor panouri. Panourile fotovoltaice de 180 de W fixate pe plafonul automobilelor sunt deja prezente in cea ce priveste proiectarea de noi modele.
In momentul in care se decide instalarea acestor sisteme de panouri fotovoltaice, indiferent ca se vorbeste de propria locuinta, de birou, de un bloc sau de un centru comercial, alegerea firmei ce se va ocupa de instalare este fundamentala, deoarece o instalare este un proces de durata si deloc unul simplu. O instalare neadecvata poate afecta atat durata de viata a panourilor cat si cantitatea de energie ce va fi generata de acestea se recomanda deci, apelarea la un specialist.
Daca ne dorim atat pentru noi cat si pentru urmatoarele generatii, o viata cat mai buna, este absolut esential sa ne ingrijim de mediul inconjurator si sa apelam la tot felul de astfel de solutii prin care poluarea sa fie diminuata, in special daca este vorba despre lucruri accesibile precum un astfel de sistem cu panouri fotovoltaice, pentru care se pot primii inclusiv diverse subventii de la stat.