Presa franceza comenteaza al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Romania si victoria candidatului Opozitiei, Traian Basescu.
Corespondentul Le Monde la Bucuresti remarca faptul ca la fel ca la Kiev, culoarea portocalie a invadat, duminica seara, strazile capitalei romane, in special Piata Universitatii. Manifestarea subita de simpatie a izbucnit dupa ce premierul Nastase si-a anuntat victoria (la fel ca si Basescu), desi exit poll-urile indicau egalitate intre cei doi candidati la presedintie.
Vizibil surprins de aceasta manifestare de simpatie, pe care televiziunile, in cele din urma nu au mai avut cum s-o ignore, premierul a reactionat, si-a chemat simpatizantii si s-a prezentat in fata camerelor de luat vederi in jurul orei 1. In fata unei multimi chemate sa-l aplaude, Nastase si-a folosit din nou limba de lemn si s-a declarat increzator in victoria sa, taxandu-l drept „iresponsabil” pe contracandidatul sau, scrie Le Monde . Omul care se vrea garantul deplinei aderari la UE parea sa nu inteleaga motivele manifestatiei, comenteaza ziarul francez.
Le Figaro anunta victoria lui Basescu la prezidentiale dar nu uita sa mentioneze criticile opozitiei la adresa prestatiei Biroului Electoral Central in primul tur de scrutin. Acuzat de incompetenta si subminarea puterii, BEC a fost nevoit sa admita prezenta a inca 3000 de observatori independenti la al doilea tur de scrutin; fraudele si „neregularitatile” recunoscute cu greu de autoritati la primul tur de scrutin, au fost mai putin numeroase la al doileaÂ…
Liberation surprinde un alt aspect al noii situatii politice din Romania: presedintele ales va trebui sa numeasca un premier in conditiile in care nici o alianta nu are majoritate parlamentara. Fostii comunisti, cum ii numeste Liberation pe cei din PSD, au avut insa reactii contradictorii dupa anuntul victoriei lui Basescu. Daca Nastase s-a declarat gata sa-l sprijine pe noul presedinte in drumul catre integrarea europeana, Mircea Geoana, pe care PSD-ul il numise pentru functia de premier, a subliniat ca partidul sau nu are de gand sa lase din mana Guvernul. Asa ca observatorii politici nu exclud ipoteza alegerilor anticipateÂ…
Agentia France Presse comenteaza ca scrutinul din Romania evidentiaza scindarea din societatea romaneasca, intre o tanara clasa medie urbana, foarte interesata de reformele lui Basescu si o populatie rurala saracita si receptiva la mesajele populiste ale lui Nastase si ale fostilor comunisti din PSD. Pro-europeni convinsi, cei doi candidati la prezidentiale au temperamente si discursuri diferite, ceea ce a dus la o polarizare puternica a electoratului.
France Presse remarca faptul ca desi electoratul PSD si al lui Nastase provine mai ales din Moldova si Muntenia, s-a inregistrat o exceptie: municipiul Suceava din Bucovina, aflat în plina dezvoltare turistica grație celebrelor mînastiri vechi din regiune, care a votat pentru Basescu. La polul opus, electoratul Aliantei si al lui Basescu provine din Trnasilvania si Banat, cu exceptia bastioanelor UDMR, Covasna și Harghita.
Iulia Neacsu