Consumul de alcool poate reduce riscul de cancer renal, potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori suedezi publicat în British Journal of Cancer, transmite Reuters.
Cercetatorii de la Institutul Karolinska din Stockholm au dorit sa studieze asocierea dintre diferite tipuri de bauturi alcoolice, concentrația de alcool a acestora și riscul de cancer renal.
La studiu au participat 855 de pacienți cu cancer renal și 1204 de persoane care nu sufereau de cancer.
Cercetatorii au avut în vedere bauturi cu diferite concentrații de alcool: 2,8% pentru bere, 9,9% pentru vin roșu și 32% pentru lichiorurile tari.
Specialiștii au descoperit ca persoanele care consumau lunar o cantitate de 620 de grame de etanol prezentau cu 40% mai puține riscuri de a dezvolta o astfel de maladie fața de cei care nu consumau deloc alcool.
Persoanele care consumau saptamânal mai mult de doua pahare de vin roșu (200 de mililitri) au prezentat cu 40% mai puține probabilitați de a se îmbolnavi de cancer renal în comparație cu cei care nu au consumat deloc alcool și aceleași tendințe s-au remarcat și în rândul celor care consumau saptamânal mai mult de doua pahare de vin alb sau de bere tare (400 de mililitri).
Cercetatorii cred ca vinul și berea pot contribui la reducerea riscurilor de dezvoltare a unui cancer renal datorita fenolilor, substanțe antioxidante și cu proprietați antimutagene, conținuți de aceste bauturi.
„Totuși, alcoolul în sine este responsabil pentru reducerea riscurilor și nu un anumit tip de bautura alcoolica”, spun specialiștii.