Alcoolul face rau inimii
Studiul arata ca riscul de dezvoltare a unor batai rapide, neregulate ale inimii, boala cunoscuta sub numele de fibrilație atriala, este cu 45 % mai mare pentru consumatorii de alcool, adica cei care beau 35 sau mai multe pahare de alcool pe saptamâna, comparativ cu cei care nu beau alcool.
Rezultatele studiului sugereaza și o cauza posibila pentru ceea ce cardiologii numesc „sindromul inimii în vacanța”, adica perturbari ale ritmului inimii când o persoana este în vacanța, departe de munca, și bea mai mult decât de obicei.
„Cercetarea noastra a descoperit ca riscul dezvoltarii fibrilației atriale începe sa creasca atunci când se consuma patru pahare de alcool pe zi și cu siguranța crește atunci când se consuma cinci, ceea ce confirma faptul ca boala este mai frecventa atunci când persoanele sunt în vacanța”, a declarat medicul Kenneth Mukamal, cel care a condus studiul.
Din cauza batailor neregulate ale inimii, sângele nu este pompat cum trebuie din inima și este foarte probabil sa se formeze cheaguri. Fibrilația atriala este de obicei tratata cu medicamente și mai rar prin operație.
Studiul a fost efectuat pe 16.415 de subiecți, cu o vârsta medie de 50 de ani. Cercetatorii au descoperit 1.071 de cazuri de fibrilație atriala.
Aproximativ 2,2 milioane de americani sufera de acesta boala, care este înregistrata mai ales la cei în vârsta.
Dupa ce au luat în calcul factori precum fumatul, educația, veniturile, activitatea fizica, greutatea corporala și riscul apariției diabetului, cercetatorii au analizat informațiile privind consumul de bere, vinuri și bauturi spirtoase al subiecților.
Mediafax