Alaptarea la sân pâna la 6 luni

Apropo.ro / 25.10.2004, 11:09
Alaptarea la sân pâna la 6 luni
Peste 90% dintre mamicile din Romania alapteaza la san. Dar aceasta practica, sanatoasa atat pentru femeie, cat și pentru bebeluș, nu dureaza prea mult. Mai bine de 35% dintre femei renunța dupa primele trei luni de zile. Specialiștii susțin însa ca, macar în primele 6


Peste 90% dintre mamicile din Romania alapteaza la san. Dar aceasta practica, sanatoasa atat pentru femeie, cat și pentru bebeluș, nu dureaza prea mult. Mai bine de 35% dintre femei renunța dupa primele trei luni de zile. Specialiștii susțin însa ca, macar în primele 6 luni, copilul ar trebui alimentat exclusiv de la san.

Pojarul, varicela, oreionul sau virozele respiratorii sunt boli de care mamele pot sa-și protejeze bebelușii, alaptandu-i. Pentru cele care încep serviciul mai devreme exista soluții diverse. Banca de lapte, adica stocarea laptelui matern în frigider, poate rezolva problema. În plus, alaptarea reduce riscurile materne de a dezvolta cancer mamar, ovarian sau osteoporoza.

Familia Branzan promoveaza din rasputeri alaptarea. Pe de o parte, ministrul sanatații lanseaza campanii peste campanii în acest sens, iar pe de alta parte, soția lui, Dana Razboiu, a fost aleasa imaginea campaniei. Ca mamica, vedeta jurnalului de știri TVR împartașește din experiența sa și altora. „Alaptarea nu reprezinta doar hranirea copilului, acestuia i se transmite și multa dragoste.”

Centrele de permanența, dotate cu 100 de ambulanțe noi

Deja s-au alocat 60 miliarde de lei, de la bugetul de stat, pentru dezvoltarea rețelei centrelor de permanența, urmand ca pana la 15 decembrie sa fie achiziționate salvari noi, dotate la standarde europene. Centrele de permanența sunt unitați sanitare, care asigura continuitatea asistenței medicale primare în afara programului de lucru al cabinetelor medicilor de familie.

Acestea funcționeaza în zone izolate sau greu accesibile. Anul trecut existau la nivelul întregii țari 306 centre de permanența. Nu uita de controlul medical anual! Daca ai peste 18 ani, beneficiezi de un consult medical gratuit. De altfel, ai nu doar dreptul, ci și obligația de a te prezenta la medicul de familie pentru un control medical anual, care se efectueaza, pentru fiecare asigurat, în luna de naștere a acestuia.

Daca, din motive obiective, nu te prezinți în luna respectiva, controlul va fi reprogramat. Daca ești cadru didactic, examenul medical anual îl poți face la începutul fiecarui an școlar. Controlul medical anual cuprinde: o consultație (anamneza, examen obiectiv, diagnostic) și o recomandare pentru examene paraclinice de necesitate sau suspiciune (microradiografie pulmonara, RBW sau VDRL pentru depistarea sifilisului).