Ai grija de ochi, iarna
Vremea rece aduce cu sine o serie de afecțiuni care, nu rareori, pot implica ochiul. Pentru a afla care sunt acestea și cum pot fi ele prevenite, am stat de vorba cu un specialist în domeniu, dr. Luminița Teodorescu Gheorghe, medic primar oftalmolog la Clinica Oftapro din București.
Conjunctivita
Una dintre cele mai frecvente manifestari, cunoscuta în limbaj popular sub denumirea de „ochi roșu”, nu este altceva decat o inflamație a conjunctivei (membrana care captușește o parte din globul ocular și interiorul pleoapelor). Boala poate fi cauzata de virusuri, bacterii, paraziți, fungi (ciuperci) și, chiar daca nu afecteaza vederea, ea poate fi contagioasa, motiv pentru care ar fi bine sa fie diagnosticata cat mai repede cu putința. Ca masuri de precauție: o igiena riguroasa, pentru a evita contaminarea persoanelor din jur.
Cum o recunosti?
Daca ți s-au înroșit ochii, ai o senzație de corp strain, arsuri sau înțepaturi în ochi, genele ți se lipesc din cauza secreției conjunctivale abundente, care se aduna în colțul ochiului, e posibil sa ai conjunctivita. Afecțiunea nu este grava, dar trebuie tratata la timp, cu mijloace specifice (tratament antiviral, antibacterian), așa ca, daca ai aceste semne, apeleaza de urgența la medicul oftalmolog. Conjunctivita tratata incorect, cu antibiotice nepotrivite, ridica probleme de terapie și necesita examenul secreției conjunctivale.
Keratita
Este o complicație a conjunctivitei și se traduce prin extinderea infecției la cornee. Simptomele sunt mult mai neplacute: dureri, lacrimare intensa, fotofobie (frica de lumina), scaderea acuitații vizuale. Activitatea cotidiana poate fi mult îngreunata, din cauza faptului ca ochiul trebuie sa fie acoperit cu pansament pe durata tratamentului.
Inflamatiile altor tesuturi oculare
În cadrul bolilor reumatismale – și nu numai – „rascolite” de anotimpul rece, pot aparea inflamații ale altor țesuturi oculare: sclerite, episclerite, uveite de diverse tipuri. Acestea pot pune probleme, din cauza complicațiilor pe care le pot produce. Prin urmare, daca ești reumatic și ai ochiul roșu, dureri și congestie perikeratica (un inel roșu în jurul corneii) trebuie sa te prezinți de urgența la oftalmolog.
De ce? Pentru ca mai întai trebuie descoperita cauza acestor infecții – ceea ce necesita analize multiple. Putem avea de-a face cu infecții virale, bacteriene, parazitare, situate la nivelul ochiului, sau pot fi focare de vecinatate (infecții buco-dentare, sinuzite) ori, așa cum am spus ceva mai devreme, boli reumatismale. Tratamentul este complex și presupune administrarea de antibiotice, antiinflamatoare nespecifice, preparate cortizonice, vitaminoterapie.
Oftalmia de zapada
O data cu venirea zapezii, împatimiții sporturilor de iarna pot deveni victimele „oftalmiei de zapada”. De vina este radiația ultravioleta (UV), reflectata pe zapada, care „arde” primele straturi de celule corneene. Protejeaza-ți ochii cu ochelari de soare prevazuți cu lentile cu filtru UV (protecție contra razelor ultraviolete).
Cum poti preveni aceste necazuri
* Daca cineva din familie are conjunctivita, ai grija sa nu te contaminezi!
* Nu folosi același prosop, batista, lenjerie cu persoana în cauza.
* Nu împrumuta cosmeticele și fardurile personale.
* Spala-te pe maini mult mai des.
Atenție!
Nu-ți pune de una singura picaturi în ochi, fara o recomandare medicala prealabila. Acest lucru poate masca simptomatologia, iar, în timp – croniciza boala. Ai grija ce fel de comprese aplici pe ochi: de preferat sterile; nu batiste murdare sau pline de scame. Pentru mai multe informații puteți suna la Clinica Oftapro.