Agenda de weekend: Ce să faci în București pe 4 și 5 decembrie
Cu târguri de Crăciun din ce în ce mai prezente în București și în țară și cu aer de vacanță care adie insinuant, avem pe agenda de weekend filme, piese de teatru, concerte și evenimente care te vor convinge să petreci câteva ore de emoție pură.
Filme
Cu două filme premiate și un blockbuster care promite să bată recorduri la box office, pe agenda de weekend mai putem adăuga și alte filme de neratat, care încă mai sunt în cinematografe, la câteva săptămâni după ce au avut premiera.
„Annette”
Henry este un comedian cu un umor feroce, iar Ann o celebră solistă de operă. Aflați mereu în lumina reflectoarelor, cei doi sunt un cuplu fericit și elegant. Nașterea primei lor fiice, Annette le va întoarce viețile pe dos.
Regia: Leos Carax
Cu: Adam Driver, Marion Cotillard, Simon Helberg
Gen film: Dramă, Muzical
„Vânătorii de fantome: Moștenirea”
Dupa ce se mută într-un orăsel liniștit, o mamă și cei doi copii ai săi află că au o strânsă legătură cu echipa originală „Ghostbusters” și încearcă să înțeleagă moștenirea lăsată în urmă de bunicul familiei.
Regia: Jason Reitman
Cu: Carrie Coon, Mckenna Grace, Paul Rudd, Bill Murray, Annie Potts, Sigourney Weaver
Gen film: Comedie, Fantastic
„Titane”
Titane este povestea unei tinere (Agathe Rousselle) care s-a procopsit cu o placă de titan pe cap în urma unui accident provocat de tatăl ei și care dezvoltă o atracție erotică față de mașini în vreme ce față de oameni simte respingere.
Regia: Julia Ducournau
Cu: Vincent Lindon, Agathe Rousselle, Garance Marillier, Lais Salameh
Gen film: Dramă, Thriller
Teatru
Piese clasice, experimente teatrale, distribuții răsunătoare: iată doar câteva dintre ingredientele de pe agenda de weekend din această săptămână și tot atâtea motive de a te aduce cât mai aproape de scenă.
„Dumnezeu se îmbracă de la second-hand”
Piesă românească în două acte, satiră învăluită în ritmurile valsului, „Dumnezeu se îmbracă de la second-hand” este o surprinzătoare poveste a unei familii traversând deceniile și a unui pian de marcă, pe turnanta istoriei.
„O piesă cu o structură de text în puzzle, cel puțin așa am văzut-o eu”, spunea regizorul Ion Caramitru. „Povestea de bază este desfăcută în mai multe compartimente, reprodusă în mai multe epoci, refăcută abia în final pentru înțelegerea deplină a poveștii.”
Sunteţi aşteptaţi într-un decor aproape cinematografic, să vedeţi o comedie „de-a râsu-plânsu”, în pur stil românesc și pe acordurile muzicii lui Chopin…
Când: 4 decembrie, ora 19.30
Unde: TEATRUL NAȚIONAL ION LUCA CARAGIALE – SALA STUDIO
Distribuția: Lari Giorgescu, Dorin Andone, Carmen Ungurean, Teodora Mareş, Armand Calotă, Fulvia Folosea, Eduard Adam, Ioan Andrei Ionescu, Diana Dumbravă, Kara Maria Ciurariu, Viorel Florea, Andrei Răzvan Călin.
Regia: Ion Caramitru
„Viața secretă a cuplurilor”
Tu ai un secret? E ceva ce nu ai spune nimănui, niciodată? Toți avem secrete doar că unii dintre noi suntem mai buni la a ascunde. Dar ce se întâmplă când lucrurile din viața ta nu sunt pe drumul dorit de tine? Ce e dincolo de zâmbetul de zi cu zi?
Amanta/amantul îți pot dărui liniștea de care ai nevoie? Iubirea? Atenția? La ce ai fi dispus să renunți pentru iubirea ta?
Un spectacol itinerant despre viața de cuplu, cu suișuri și coborâșuri, cu accente comice și triste, ca-n viață, sincer, direct.
Descoperă fața ascunsă a căsătoriei dar și a trădării!
Când: 4 decembrie, ora 20.00
Unde: TEATRUL INDART
Distribuția: Marina Fluerasu, Silvia Gagu, Maria Costeschi, Alexandru Tudor Sabău, Răzvan Răduță
Regia:Bogdan Gagu
„Nunta”
„Nunta” lui Cehov – O oglindă a lumii contemporane, a societății în care trăim.
Este, probabil, piesa cel mai puțin montată în teatrele din România, dar și din lume, o poveste care reflectă întreaga noastră societate. Noi suntem, azi, nuntașii. Imoralitatea, acest desfrâu, această iresponsabilitate, această lipsă de cultură care există astăzi în societate se sincronizează perfect cu Nunta lui Cehov și cu personajele sale.
Cehov ne avertiza, încă de pe atunci, că trăim într-o societate imorală și că ceva este putred în Danemarca. Iată, în contextul celor ce se întâmplă astăzi în societate – mă refer aici la valorile social-umane, chiar și social-politice, la exigența de a înțelege valorile adevărate -, Cehov ne vorbește astăzi, în secolul XXI, avertizându-ne: o societate imorală, în care bunul-simț, valorile, buna-cuviință și justa înțelegere a tot ce este uman lipsesc, nu are cum să evolueze.
Când: 4 decembrie, ora 19.00
Unde: TEATRUL NOTTARA – SALA HORIA LOVINESCU
Distribuția: Ion Haiduc, Luminiţa Erga, Ion Grosu, Ioana Calotă, Şerban Gomoi, Mihaela Subţirică, Claudiu Romila, Alexandra Aga, Mircea Teodorescu, Vlad Bălan, Ștefan Opreanu, Corina Dragomir, Raluca Jugănaru Grosu / Diana Câmpeanu / Cătălin Ștefan Badea / Antonio Musteață
Regia: Alexandru Grecu
Concerte
Nu avem nici de data aceasta colinde pe agenda de weekend, dar te asigurăm că sunt evenimente muzicale pe care nu vrei sa le ratezi în aceste zile. Iată câteva dintre ele:
Fara Zahar & Tapinarii – The MF Show, Quantic Pub, 3 decembrie, ora 18.00
Concert Tribut AC/DC cu The Rock, Hard Rock Cafe, 3 decembrie, 21.30
Adi Manolivici, La Ingineri Bistro, 3 decemrbie, ora 19.00
Direcția 5 – Povestea Noastră, Teatrul Mic, Sala Rapsodia, 3 decembrie, ora 19.30
Doar Atât, 14thLANE, 4 decembrie, ora 20.00
Bucium – lansare album „Zimbrul Alb”, Expirat, 5 decembrie, ora 19.30
Evenimente
Într-un București molipsit de efervescența sărbătorilor nu avea cum să lipsească de pe agenda de weekend un târg de crăciun, dar avem și alte evenimente numai bune de explorat.
CLASSICAL CHRISTMAS MARKET, primul Târg de Crăciun care va aduce în prim plan muzica clasică a sărbătorilor de iarnă
Pe 3 decembrie 2021, de la ora 17:00, se deschide CLASSICAL CHRISTMAS MARKET, primul Târg de Crăciun în aer liber din România, care va aduce în prim plan muzica clasică a sărbătorilor de iarnă. Poziționat pe Esplanada Operei Naționale București (Bulevardul Mihail Kogălniceanu 70-72), CLASSICAL CHRISTMAS MARKET va fi deschis publicului în perioada 3 – 31 decembrie, între orele 10.00 și 21.00.
CLASSICAL CHRISTMAS MARKET este primul Târg de Crăciun găzduit de Opera Națională București în întreaga sa istorie centenară, fiind organizat alături de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Programul Național Cantus Mundi. Desfășurat pe nu mai puțin de 12.000 metri pătrați, CLASSICAL CHRISTMAS MARKET oferă vizitatorilor, indiferent de vârstă, atmosfera aparte și farmecul sărbătorilor de iarnă, surprinsă într-o scenografie impresionantă, cu atracții diverse, într-un cadru muzical de poveste.
CLASSICAL CHRISTMAS MARKET este creat în jurul unui patinoar cu gheață și invită publicul să se bucure de magia muzicii cântate pe Scena Colindătorilor de copiii din Programul Național Cantus Mundi sosiți din toată țara sau de micii artiști ai Corului de copii al Operei Naționale București. Printre atracții se află plimbările cu Express-ul OCC și trăsura cu cai, dar și zboruri cu sania sau întâlniri surpriză cu Moș Crăciun. Vizitatorii se vor putea bucura de workshop-urile de pregătit cadouri găzduite de Atelierele Spiridușilor, de mâncarea tradițională, dulciurile cu dichis și vinul fiert de la Căsuțele de Crăciun și multe alte surprize. CLASSICAL CHRISTMAS MARKET a pregătit decoruri uluitoare, cu îngeri uriași, brazi de peste 5 metri, luminițe și arhitecturi luminoase speciale pentru o experiență de neuitat a lunii decembrie, în București.
Intrarea la CLASSICAL CHRISTMAS MARKET este liberă, pe baza certificatului verde.
Pe toată durata Târgului, în Sala mare a Operei Naționale vor avea loc mai multe reprezentații eveniment: premiera spectacolului centenar „Lohengrin” de R. Wagner (regia Silviu Purcărete – 8, 10 și 12 decembrie), Seara Tinerilor Coregrafi (14 decembrie), spectacolul de balet „Spărgătorul de nuci” de P. I Ceaikovski (15, 18, 23 și 29 decembrie), spectacolul „La Traviata” de G. Verdi (19 și 22 decembrie), „Nunta lui Figaro” de W. A. Mozart (18 decembrie) și „La Bohème” de G. Puccini (29 decembrie).
Nu în ultimul rând, pe celebra scenă a Operei Naționale vor avea loc mult așteptatele reprezentații ale spectacolului de Crăciun al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, care în acest an se intitulează „Pe drumul Crăciunului” (16 și 17 decembrie).
Bucharest Art Exhibition
Bijuterie contemporană, pictură, sculptură, fotografie și design vestimentar vor străluci în atenția publicului între 3-5 decembrie 2021 orele 12,00-20,00 în Sala Regina Maria – Athenee Palace Hilton (str. Episcopiei nr. 1-3).
În deschiderea evenimentului începând cu orele 18,00 Gabi Stănescu, compozitor și violonist va susține un concert.
Tempus fugit, tema evenimentului din acest an ne invită la o retrospecție a evoluției artelor vizuale. Evoluția fiecărei opere a fost determinată de o schimbare majoră a concepției artistului asupra realităților înconjurătoare.
În secția „Bijuterie Contemporană” veți admira operele lucrate în rășină, argint, aur sau platină ale maeștrilor bijutieri, absolvenți Assamblage – Institutul de Artă și Design. După un periplu prin galeriile de artă din Europa (Spania, Portugalia, Italia, Grecia, Turcia, etc.) în calitate de expozanți, artiștii bijutieri se reîntorc în București pentru a expune în cadrul evenimentului Bucharest Art Exhibition organizat de ONG Anonymo Muza și Madame Sophie.
Pentru că tema evenimentul este timpul, cum am putea să îl măsurăm mai bine decât cu un ceas? Augustin Matei, invitat de marcă, va expune o colecție de ceasuri de lux, ce a făcut celebră Romania peste hotare în materie de bijuterie.
Expoziția de fotografie semnată de AnaMaria Kovalciuc, despre Vulcanii Noroioși, își propune să promoveze România turistică, locuri mai puțin mediatizate și vizitate dar a căror frumusețe și importanță sunt inegalabile.
În secția pictură veți putea admira lucrări abstracte, expresioniste semnate Iulia Păun.
Accesul este gratuit și se face doar pe bază de certificat verde.
Foto: Opera Națională București
CITEȘTE ȘI: Rock the City 2022: KISS, Whitesnake și Powerwolf concertează în Capitală