Cu o primăvară calendaristic pe final, dar concret nedecisă încă să părăsească vremea rece și capricioasă, am pus pe agenda de weekend filme, piese de teatru, concerte și evenimente care să te scoată din casă în aceste zile.
Cu două premiere românești, dintre care un documentar, și multe filme care merita văzute, ai pe agenda de weekend și lungmetraje care, cu siguranță, te vor face curios.
În 2005, câinele unei femei defechează pe podeaua unui vagon de metrou din Seoul, Coreea de Sud. Din motive necunoscute femeia refuză să strângă mizeria, este fotografiată, iar incidentul este viralizat prin intermediul unui blog de opinie.
Regia: Andrei Huțuleac
Cu: Andreea Grămoșteanu, Coca Bloos, Paul Chiribuță, Tudor Istodor, Cezar Antal
Gen film: Comedie, Dramă
Gheorghe Blondă spus și Nea‘ Jorj, tehnicianul laboratorului foto analog de la departamentul de film al UNATC București, sub semnul modernizării, urmează să fie înlocuit de noua conducere, punând capăt carierei sale de-o viață.
Regia: Dragoș Hanciu
Gen film: Documentar
În timp ce orașul trece printr-o epidemie de gripă, familia Petrov se zbate să facă față unei noi zile în țara în care trecutul nu e niciodată trecut, iar prezentul e îmbibat în alcool, într-o permanentă stare de violență și tandrețe.
Regia: Kirill Serebrennikov
Cu: Yuliya Peresild, Aleksandr Ilyin Jr., Semyon Serzin, Ivan Ivashkin
Gen film: Dramă
Bazată pe seria de cărți best seller New York Times, animația The Bad Guys spune povestea unei echipe criminale de haiduci patrupezi care este pe cale să înfăptuiască cea mai provocatoare escrocherie de până acum – să devină cetățeni model.
Regia: Pierre Perifel
Cu: Sam Rockwell, Marc Maron, Craig Robinson, Awkwafina
Gen film: Acţiune, Animaţie, Comedie
Dacă ai alege o artă care să spună povești de viață care să te miște, care să te facă să simți că trăiești și că ai un scop, aceea ar putea să fie teatrul. Ți-am pus pe agenda de weekend piese numai bune să te scoată din amorțeala unei vieți pe repede înainte.
Humbert Humbert e vinovat. De crimă și de iubire. Iubire-boală, pasiune, obsesie distrugătoare pentru micuța Dolores. Școlărița Lo. Lola. Lolita. Lolita lui cea perfectă. Irepetabila, hipnotizanta, fetița care nu trebuie să crească niciodată, Lolita.
După ce a căutat-o o viață, a găsit-o și e complet lipsit de apărare în fața ei, copila-demon care se joacă de-a femeia. Iubită, amantă, elevă și fiică a lui Humbert. Dar Lolita nu poate rămâne doar a lui… O umbră le pândește atent fiecare mișcare.
Domnilor jurați, trăgaciul a fost apăsat. Glonțul a ucis. Dar cine a ucis pe cine? Cine a sedus pe cine, cine a mințit pe cine? Un joc de-a păcatul, iubirea și moartea în care toți vinovații sunt inocenți.
Când: 16 aprilie, ora 19.00
Unde: Teatrul Apopo
Distribuția: Gelu Nițu, Beatrice Rubică, Marcela Motoc, Ștefan Velniciuc
Regia: Monica Pop
Scrisă în 1932, piesa „Tache, Ianke şi Cadâr ”a trecut proba timpului şi a devenit unul dintre cele mai populare şi mai montate texte interbelice din literatura dramatică românească. Povestea celor trei mici negustori – un român, un evreu şi un turc – a căror tihnă monotonă e tulburată de o dilemă de ordin personal, redefineşte relaţiile interetnice şi, în profunzime, cele interumane. „Tache, Ianke şi Cadâr” formulează întrebări şi propune răspunsuri actuale într-o manieră plină de umor, în care slăbiciunile umane sunt tratate cu o ironică indulgenţă, iar posibilităţile de negociere prin înţelegere reciprocă sunt evidenţiate cu o inteligenţă fină.
Când: 16 aprilie, ora 19.00
Unde: TEATRUL LUCIA STURDZA BULANDRA SALA LIVIU CIULEI
Distribuția: Horaţiu Mălăele, Răzvan Vasilescu, Mihai Constantin, Dana Dogaru, Adrian Ciobanu, Maria Veronica Vârlan, Matei Constantin
Regia: Horaţiu Mălăele
O comedie spumoasă care arată cum arta de a iubi poate fi transmisă mai departe, un Don Juan autohton zdrobit de propriul stil de viață, un tânăr inocent adus în pragul sinuciderii din cauza iubiri, o doctoriță superbă, o asistentă pe măsură și multe vizitatoare surpriză, întâmplări, lecții și aventuri cât pentru o viață.
„Ultima Haltă în Paradis”, una dintre cele mai reușite creații ale autorului Valentin Nicolau, este un spectacol care ne arată că viața poate să fie un mister și o aventură continuă și ne învață că totul depinde de felul în care alegem să o trăim. Este genul de spectacol care vrei să nu se termine niciodată și care va face sala să râdă în hobote de la un capăt la altul.
Povestea începe într-o cameră de spital rece, o camera a bolii, a suferinței, cu un bărbat ajuns la capătul vieții, bărbat despre care se spune că a avut peste 10.000 de femei. Nebunia începe în momentul în care un tânăr pacient este adus în stare foarte gravă din cauza unui eșec în dragoste nefiind clar dacă a încercat să se spânzure, să se înece sau s-a electrocutat. Din milă sau din dorința de a duce povestea mai departe Mitică îl învață pe Ionel toate secretele iubirii, lecțiile de viață, dans, transformându-l pe tânărul nostru într-un adevărat prădător și camera rece de spital într-un colț de paradis.
Când: 17 aprilie, ora 19.00
Unde: FF Theatre
Distribuția: Ioana Chelmuș, Roxana Bercaru, Sabina Preda, Ioana Petric, Cătălina Dănilă, Boț Eduard, Florin Frățilă
Regia: Florin Frățilă
Textul piesei „Hoțul de mărgăritare”, reinterpretează parabola fiului risipitor, una dintre cele mai cunoscute pilde evanghelice. Piesa vorbește despre experiențele omului rătăcit și deznădăjduit, dar care primște în cele din urmă șansa renașterii sufletești.
Eliabar, un tânăr impetuos și curajos simte o imensă nevoie de a se desprinde de universal familial cunoscut, un pas determinant în maturizare. El pornește în călătoria sa inițiatică spre Corint nu ca să-şi risipească averea, ci pentru a aduna cunoaștere despre sine și despre lume. Aventurile sale ne duc cu gândul la propriile încercări din perioada “plecării în lume: dozarea încrederii în ceilalți, testarea prieteniei și a fidelității, sentimentul de neputință în fața neprevăzutului.
“Hoțul de mărgăritare”, un spectacol bogat în metafore vizuale, reflectă teme și preocupări actuale – căutarea propriului rost în lume, conexiunea cu familia și locul nașterii, importanța valorilor juste într-o lume confuză, condusă de dorința oarbă de îmbogățire.
Când: 17 aprilie, ora 19.00
Unde: Teatrul Stela Popescu
Distribuția: Viorel Păunescu, Alexandru Floroiu, Cristian Neacșu, Paul Cimpoieru, Sorin Aurel Sandu, Cătălin Frăsinescu, Tamara Roman, Amalia Popa, Ana Maria Carablais, Teodora Calagiu, Ana Maria Carablais, Andrei Dogaru, Cosmin Vasile, Cristina Marin Neagu, Alexandra Dogaru, Carmen Mărgărit, Silvia Maurițiu
Regia: Amalia Ciolan
Bucură-te de starea de bine pe care muzica ți-o poate da, cu câteva concerte de neratat pe care ți le-am pus pe agenda de weekend, ca în fiecare săptămână.
Coma, Quantic Club, 16 aprilie, ora 17.00
Analia Selis, 14thLANE, 16 aprilie, ora 20.00
Dark Fusion: Ruthless Generation Editia I, Club Fabrieca, 16 aprilie, ora 19.00
Phoenix & Friends, Quantic Club, 17 aprilie, ora 19.00
:umbra, Expirat Club, 17 aprilie, ora 20.00
Necronomicon / 3000 AD / Strident, Quantic Club, 17 aprilie, ora 20.00
Două festivaluri de neratat vei găsi de data aceasta pe agenda de weekend, unul de film, celălalt de muzică, pentru maratoane de senzații și amintiri de neuitat.
Urban Blues Fest, un festival de blues live, va avea loc de vineri până duminică în București.
Cvintetul Midnight Buzz – o explozie de funk, new jazz, fusion și groove, totul în compoziții proprii –, Ralù Stoica & Sorin Romanescu – voce și chitară experimentală – şi cunoscuta trupă Alex Man Trio urcă pe scena The Pub Universității pe 15 aprilie, de la ora 19.00, pentru a deschide Urban Blues Fest.
Midnight Buzz vine în premieră în București. Originară din Brașov, trupa a fost fondată în anul 2018, iar stilul ei este o fuziune inteligentă de mai multe genuri muzicale, printre care funk, new jazz, soul, compozițiile fiind sută la sută originale. Un spirit tânăr, seducător, energic, dar limpede şi rafinat, o plăcută surpriză pentru fanii blues-ului şi ai jazz-ului, deopotrivă.
Urban Blues Fest continuă în zilele de 16 și 17 aprilie, cu Storytellers – Marcian Petrescu şi Mihai Tacoi, Kinledin – Pădurariu – Cătană și Baicea Blues în ziua de sâmbătă, în timp ce duminică seară urcă pe scena The Pub Universității Green Onions Experience, Roxana Stroe, şi Foxy Lady Band Stones Free și trupa Nightlosers.
American Independent Film Festival, singurul eveniment cinematografic românesc care dă voce peliculelor originale şi vitale făcute în afara sistemului hollywoodian, va avea cea de a șasea ediție între 15 şi 21 aprilie.
Ediţia din 2022 înseamnă şi o revenire la formatul dinaintea restricţiilor, cu săli ce vor putea fi ocupate la întreaga lor capacitate. Proiecţiile AIFF.6 vor avea loc la Cinema Elvire Popesco și Cinema Muzeul Tăranului, iar toate încasările ce revin festivalului în urma vânzării biletelor vor fi donate către familiile de ucraineni care fie continuă să trăiască în așezările cuprinse de război, fie s-au refugiat în România.
Ajuns la cea de-a 6 ediție, American Independent Film Festival va avea loc anul acesta între 15 și 21 aprilie și va avea un warm up la Cluj, prezentat de FORTECH., ce se va desfășura între 16 și 17 aprilie la Cinema Victoria.
În cadrul ediției de la București vor fi anunțați și finaliștii celei de-a 4-a ediții a Concursului de scenarii Write a Screenplay for… organizat de Asociația Cinemascop cu sprijinul HBO Europe. Anul acesta scenariștii au fost invitați să scrie pentru actrița Ioana Bugarin iar deadline-ul de depunere al aplicațiilor este 31 martie. Toate informațiile despre concurs pot fi găsite aici.
Foto: AIFF
CITEȘTE ȘI: American Independent Film Festival – filme cu vampiri și demoni produse în România, difuzate online
Iconic Jarmusch, Coen, Linklater – open air la American Independent Film Festival