Agenda de weekend: Ce să faci în București pe 11 și 12 decembrie

11 12. 2021, 05:45

În sezonul sărbătorilor de iarnă, cu gândul la vacanță și la cadouri, am pus pe agenda de weekend filme, piese de teatru și evenimente care să te ajute să intri în spiritul perioadei.

Filme

Avem pe agenda de weekend trei premiere, dar în cinematografe sunt multe filme pe care nu ai cum să le ratezi. Profită de zilele de final de săptămână și mergi la cinema.

„Hai să cântăm din nou!”

Buster (câștigătorul Oscar® Matthew McConaughey) a transformat New Moon Theatre într-un hit local, dar acum are ochii pe un premiu mai mare: lansarea unui nou spectacol la Crystal Tower Theatre din fermecătorul Redshore City.

Regia: Garth Jennings

Cu: Taron Egerton, Matthew McConaughey, Scarlett Johansson

Gen film: Animaţie

„Toxicomă”

Toxikoma se bazează pe romanul autobiografic semnat de actorul Győző Szabó. Filmul urmărește cei mai dificili ani al actorului dependent de droguri și întâlnirea lui cu psihiatrul Imre Csernus, cu care dezvoltă o relație neobișnuită.

Regia: Gábor Herendi

Cu: Áron Molnár, Barna Bányai Kelemen, Orsolya Török-Illyés

Gen film: Biografic

„Poveste din cartierul de vest”

O adaptare a celebrului muzical din 1957, Poveste din cartierul de vest este o poveste despre dragoste interzisă și rivalitatea dintre Jets și Sharks, două bande de tineri cu rădăcini etnice diferite.

Regia: Steven Spielberg

Cu: Ansel Elgort, Rachel Zegler, Ariana DeBose, David Alvarez, Mike Faist

Gen film: Muzical

Teatru

Ai pe agenda de weekend piese de teatru pe alese, premiere așteptate și multe alte idei care ar trebui să te aducă în sala de spectacole la acest final de săptămână.

„Sonată de toamnă”

După mulți ani, Charlotte, o pianistă celebră și aplaudată în toată lumea, își vizitează fiica, undeva, într-un sat pierdut de lume, la casa parohială unde locuiește alături de soțul ei, Viktor. Între Eva și mama ei s-a așezat o tăcere îndelungată, ani întregi și episoade importante din viața lor au rămas necunoscute, fiecare și-a urmat drumul… Charlotte a străbătut lumea susținând concerte extraordinare, s-a bucurat de succes, a iubit, a suferit; Eva a trăit departe de zgomotul lumii, cu universul ei, cu tăcerile ei, cu spaimele ei, cu tristețile ei, cu (ne)iubirile ei, încercând să găsească o lumină în întunericul ei. Când Charlotte își vizitează fiica, fiecare poartă cu ea pierderi importante și, în cele câteva ore pe care le petrec împreună, ies la iveală adevăruri dureroase, niciodată rostite până atunci, cu atât mai mult cu cât, la casa parohială, Charlotte o descoperă și pe fiica ei bolnavă, Helena. Traumele copilăriei, dragostea frântă, mereu neînțeleasă, suferințele mereu înghițite, toate se rostogolesc cu violență și, într-o noapte, răbufnesc cu forța unui uragan care mătură totul în calea lui. Celebra poveste a lui Ingmar Bergman ne vorbește azi, într-o interpretare cutremurătoare, despre suferință, despre feminitate, despre depresie, despre asumare, despre pierderi irecuperabile și, mai ales, despre iubire.

Când: 11 decembrie, ora 18.00

Unde: TEATRUL NOTTARA – SALA GEORGE CONSTANTIN

Distribuția: Victoria Cociaș, Laura Vasiliu, Sorina Ștefănescu, Dan Bordeianu

Regia: Alexandru Mâzgăreanu

„Viața și moartea lui Richard 2”

În prim-plan se află lupta pentru putere, pentru coroană, pentru tron și pentru consolidarea acestora. Urmează intrigile, comploturile și în final, după un lung șir de crime, detronarea ideii de conducere monarhică odată cu detronarea lui Richard al II-lea, unsul lui Dumnezeu, de către vărul său, exilatul Bolingbroke și viitor Rege sub numele de Henry al IV-lea.

Richard al II-lea este considerată una dintre cele mai bune lucrări ale lui Shakespeare: lucidă, elocventă și structurată original. Poate fi văzută fie ca o tragedie, fie ca o piesă istorică sau o dramă politică sau ca parte a unui vast ciclu dramatic care a contribuit la nașterea identității naționale a Angliei. Dacă astăzi poate părea o piesă muzeală, în timpurile lui Shakespeare a fost considerată piesa care submina ordinea internă a statului și Regina Elisabeta I a declarat indignată: Eu sunt Richard al II-lea.

Când: 11 decembrie, ora 19.00

Unde: TEATRUL MIC – SALA ATELIER

Distribuția: Ionuț Vișan, Tudor Aaron Istodor, Cristi Iacob, Vlad Logigan, Alexandru Voicu/ Lucian Iftime, Gabriela Iacob, Cezar Grumăzescu, Andrei Seușan

Regia: Radu Iacoban

„O căsnicie liniștită”

„O căsnicie liniștită” este o comedie vârtej despre iubirea reaprinsă, pasiune și… conflict. Dragostea pătimașă și gelozia declanșează veșnicul război dintre sexe, război care în „O căsnicie liniștită” stârnește râsul și temperează încăpățânările eroilor. Patru tipologii diferite de personaje se intersectează în ceea ce ar trebui să fie o lună de miere ce debordează de iubire și fericire. În schimb, luna de miere devine stimulentul pentru ca sentimente vechi, aparent stinse, să fie descoperite ca încă vibrante.

Când: 12 decembrie, ora 18.00

Unde: TEATRUL ELISABETA

Distribuția: Corina Dănila, Ștefan Ruxanda, Silviu Biriş, Doina Antohi

Regia: Ștefan Ruxanda

„Fierarii”

Deși este o comedie provocată de o sinuoasă linie genealogică, spectacolul Fierarii ridică o serioasă și complexă problemă, și anume aceea a consecințelor marilor evenimente istorice în viațile mărunte ale oamenilor de rând. Pornind de aici, spectacolul trimite la o reală înfrățire europeană, care, oricât de întâmplătoare ar fi la nivel genetic, stă la baza conviețuirii spirituale într-o Europă Unită.

„Am scris comedia Fierarii după principiile tragediei antice, numai că am răsturnat o situație tragică în esență, așa că ea a încetat să mai fie tragică. Ca și în tragedia antică, și în Fierarii tot ceea ce ține de esență s-a întâmplat mai demult, iar ceea ce se prezintă în fața cititorilor – sau a spectatorilor – sunt doar consecințele celor întâmplate. Această comedie seamănă cu un concert cântat pe o singură coardă sau cu Bolero-ul lui Ravel, în care tema variază și se multiplică. Prin această multiplicare, amplificare, realul se transformă în absurd, care devine mai convingător decât tot ceea ce este cu adevărat real. Cum comicul și tragicul sunt ca două surori gemene, în această comedie apar deseori în același timp pe scenă, ajutându-se una pe cealaltă să aducă la nonsens orice război, orice manifestare de ură și orice naționalism.”, spune autorul.

Când: 12 decembrie, ora 19.00

Unde: TEATRUL DE COMEDIE – SALA RADU BELIGAN

Ditribuția: George Mihăiță, Horaţiu Mălăele, Maia Morgenstern, Valentin Teodosiu / Mircea Rusu

Regia: Horaţiu Mălăele

Concerte

Printre târguri de crăciun și bucuria sărbătorilor de iarna care sunt din ce in ce mai aproape am pus pe agenda de weekend și câteva concerte interesante, pentru variație, ca să ai din ce să alegi.

Ana Coman – lansare single, Expirat Club, 12 decembrie, ora 18.30

Irina Rimes, 14th Lane, 11 decembrie, ora 18.00

Gheorghe Zamfir, Sala Radio, 11 decembrie, ora 19.00

BOSQUITO 20+1 / Concert Aniversar, Berăria H, ora 17.30

Concert de pian la patru mâini 

Pe 11 decembrie, de la ora 19, la Sala Mare a Ateneului Român, un recital extraordinar pentru pian invită la descoperirea unuia dintre cei mai promițători tineri pianiști de origine română, în prezent student cu bursă integrală la Academia Regală de Muzică din Londra: Nil Mladin. Născut la București, Nil Mladin a fost unul dintre primii cursanți ai programelor educative lansate de Festivalul Hoinar, încă de la ediția din anul 2016, și astăzi se conturează drept unul dintre cei mai promițători artiști români cu o carieră internațională în curs de dezvoltare. Florian Mitrea îl are ca invitat special pe scenă într-un duo memorabil, o interpretare în oglindă, de pian la patru mâini, combinat cu un recital solo. O seară cu muzică de Beethoven, Prokofiev și lucrări de Liszt și Rachmaninov compuse pentru pian la patru mâini intitulată „Sturm, Drang and Rhapsody”. Programul pornește de la muzica tumultoasă a curentului Sturm und Drang, care a răscolit cultura Europei secolului al-XVIII-lea prin elanul său revoluționar, trece prin atmosfera rapsodică a Romantismului și ajunge inclusiv în secolul al-XX-lea, cu ale sale extreme: pe de-o parte melancolia și dorul sfâșietor de casă, la Rachmaninov, și pe de alta, terifiantele sonorități ale războiului la Prokofiev.

Foto: outnow.ch

CITEȘTE ȘI: Festivalul CineMAiubit, între 14 și 18 decembrie, la Cinemateca Eforie din Capitală și online