Afla totul despre bolile copilariei

Apropo.ro / 18.03.2002, 17:07
Afla totul despre bolile copilariei
Bolile infecțioase ale copiilor apar la primul contact al organismului cu germenul patogen. Organismul bolnav dobandește imunitate, prin producerea de anticorpi, și devine rezistent la îmbolnaviri. Transmiterea bolilor copilariei se poate face prin contact direct, de la


Bolile infecțioase ale copiilor apar la primul contact al organismului cu germenul patogen. Organismul bolnav dobandește imunitate, prin producerea de anticorpi, și devine rezistent la îmbolnaviri.

Transmiterea bolilor copilariei se poate face prin contact direct, de la un organism bolnav la unul sanatos, sau indirect, prin contactul cu obiecte de uz comun.

Este posibila contaminarea prin praf, pe calea aerului sau prin intermediul unor animale. Perioada de incubație, în cele mai multe dintre bolile copilariei, e cuprinsa între 3 și 21 de zile.

Rujeola (pojarul)

Este o maladie contagioasa, produsa de un virus ce se transmite prin stropi de tuse sau prin aer. Primele semne de boala își fac apariția dupa 11 zile de la contaminare: copilul este obosit, își pierde pofta de mancare, are stari de somnolența și febra ridicata, ce ajunge la 40 de grade.

Ochii se înroșesc, vocea devine ragușita, apare o tuse seaca. În fundul gatului apar pete roșii, iar pe mucoasa bucala și pe gingii apar pete mici albe, cu aspect de griș.

Erupția apare dupa 3-4 zile de suferința, pe fața, gat, torace, abdomen și membre sub forma de pete roșii, care își diminueaza intensitatea culorii dupa alte 3-4 zile și apoi dispar.

În toata perioada bolii și în primele zile de convalescența, bolnavul trebuie sa stea în pat, sa aiba un regim alimentar ușor și sa i se administreze medicamente pentru combaterea febrei, calmante pentru tuse și vitamine.

Rubeola

Erupe în același mod ca și rujeola și apare, de obicei, la copii, dar și la adulți. Caracteristica principala a bolii este inflamarea ganglionilor la ceafa și la gat. Agentul patogen este un virus, iar transmiterea se face doar de la persoana bolnava la cea sanatoasa.

Primele semne de boala își fac apariția la 14 -21 de zile de la contaminare. Febra este moderata, însoțita de o ușoara durere de cap. Erupția apare sub forma de pete roz, palide, și dispare dupa trei zile. Boala nu este grava și trebuie tratata prin regim alimentar adecvat și repaus la pat.

Varicela

Este maladia infantila cea mai contagioasa. În 90 % din cazuri, survine la varste cuprinse între trei luni și zece ani. Este o infecție produsa de un virus care produce și herpesul și zona Zoster, și se manifesta prin erupție sub forma de vezicule, pe tot corpul, care dispare spontan în 10-12 zile.

Nu lasa alte sechele decat cicatricele veziculelor care au fost ranite. Îngrijirea bolnavului se reduce la repaus la pat, alimentație ușoara și pudrarea veziculelor cu talc mentolat.

Oreionul

Este boala care atinge copiii înainte de pubertate. Infecția este produsa de un virus, la nivelul glandei parotide și sub barbie. Contaminarea se face pe calea aerului. O data cu apariția febrei ridicate, apare o umflatura la nivelul uneia din glandele parotide.

Dupa 3-4 zile, infecția se extinde și la cealalta glanda, este dureroasa și împiedica maxilarul sa se miște. Dupa aproape o saptamana, umflatura scade și febra dispare. Boala nu necesita tratament special.

Pentru a stimula funcția glandei parotide se recomanda mestecarea de guma de mestecat. Foarte rar, pot sa apara complicații ca: pancreatita, encefalita, inflamația testiculelor.

Scarlatina

Transmisa doar de la persoanele bolnave, scarlatina este o maladie infecțioasa, acuta, febrila, însoțita de erupția generalizata de pete mici, de culoare roșie. Boala este produsa de un streptococ și poate sa apara chiar și la persoanele adulte.

Se declanșeaza acut, cu febra de 40 de grade C, varsaturi, dureri în gat. Limba este la început încarcata de un depozit alb-galbui, apoi devine zmeurie. Erupția determina o înroșire uniforma a pielii și apare la început pe fața interna a coapselor.

Nu se manifesta în jurul gurii, nasului, barbiei. Febra persista aproape o saptamana, dupa care începe sa scada. O data cu scaderea febrei se atenueaza și erupția. Dupa doua saptamani de boala, pielea începe sa se descuameze. Descuamarea dureaza pana la 30 -40 de zile de la începutul bolii.

Tratamentul se face doar în spital și se bazeaza pe administrarea de penicilina. Copilul va fi menținut sub supraveghere medicala chiar și dupa externare, pentru evitarea complicațiilor cardiace și renale. Cand în exudatul faringian nu mai apare streptococul copilul nu mai este contagios.

Difteria

Maladie infecțioasa acuta, se manifesta prin infecții grave ale mucoaselor și leziuni ale inimii și nervilor, ce se datoreaza toxinelor produse de bacilii difterici. Transmiterea se face prin contactul cu stropi de saliva de la persoana bolnava sau prin intermediul folosirii unor obiecte infectate cu bacili difterici, care sunt rezistenți mult timp în afara organismului.

Copilul bolnav trebuie izolat de colectivitate timp de o luna, dupa care i se efectueaza trei examene bacteriologice, la interval de doua zile. Acestea trebuie sa fie negative.

Difteria faringiana începe cu congestia și inflamarea amigdalelor, la suprafața carora se formeaza membrane albicioase, care se extind. Ganglionii latero-cervicali se maresc în volum . Sugarii fac mai des difterie nazala, care acopera narile cu cruste hemoragice.

Difteria laringiana este forma cea mai grava. Debuteaza cu ragușeala și tuse uscata. Vocea scade în intensitate pana cand nu se mai aude, respirația este greoaie și se poate agrava pana la asfixie. În aceasta situație, bolnavul poate fi salvat prin intubație sau traheotomie.

Complicațiile bolii sunt grave. Toxinele bacteriene pot determina leziuni ale mușchiului cardiac sau ale fibrelor nervilor cranieni sau periferici. Pentru a diagnostica și trata la timp difteria, se recomanda ca orice fel de amigdalita sa fie semnalata medicului.

În afara de rujeola, pentru care vaccinarea este obligatorie, celelalte maladii nu se vaccineaza în mod obligatoriu, dar aceasta modalitate de prevenire a îmbolnavirilor este recomandata de medicul pediatru.

Materialul a fost realizat cu sprijinul dr. Mihaela Radulescu, medic primar, medicina de familie BIOTERAMED tel 212.54.25; 212.84.35

Sursa: