Află ce site-uri te urmăresc și trimit mai departe informațiile tale

29 02. 2012, 11:59

„Dacă nu plătești pentru ceva înseamnă că nu ești clientul; Ești produsul care se vinde” (Andrew Louis).

Cu acest citat începe pagina demo a aplicației Collusion, creată ca add-on pentru browser-ul Mozilla Firefox, care te ajută să înțelegi care site-uri accesate de tine îți urmăresc informațiile și care trimit mai departe datele tale.

Produsul a fost prezentat ieri dimineață într-un seminar TED, susținut de CEO de la Mozilla, Gary Kovacs care spune că prețul pe care îl plătim pentru dreptul conectivității online este intimitatea noastră și este timpul ca noi să îi urmărim pe cei care ne urmărim.

Collusion tinde să ofere o transparență cât mai mare userilor prin crearea vizuală a răspândirii datelor personale către diverse companii, în timpul browsing-ului.

De fiecare dată când observă un transfer de date către un tracker, aplicația marchează în codul culorilor acțiunile site-urilor care manipulează informațiile tale.

În timp ce animația arată cât de repede ajung informațiile private în locuri în care nici nu ți-ai imagina, un semnal de alarmă este tras față de userii ale căror date sunt manevrate dintr-o parte în alta a internetului, fără acordul acestora. 

Spre exemplu, accesând site-urile posturilor Antena 1 si Realitatea am observat că informațiile mele au fost comunicate la alte 15 site-uri astfel:

  • Accesând site-ul Antena 1, acesta a informat mai departe prezența mea către: trafic.ro, jurnalul.ro, twitter.com, facebook.com, gsp.ro, google.com și apture.com.
  • Accesând site-ul Realitatea TV, acest a informat mai departe prețența mea câtre: fairsolve.com, google.com, facebook.com, tynt.com, gsp.ro, click.ro și trilulilu.ro. 

Dintre aceste site-uri, unele sunt specializate pe urmărirea comportamentului utilizatorilor online, spre exemplu apture.com sau tynt.com. 

Aceste trimiteri pot varia de la o persoană la alta contând foarte mult setările de intimitate ale browser-ului, cum ar fi browsing history sau cookies. 

Dacă doriți să instalați acest add-on, trebuie doar să aveți browser-ul Mozilla Firefox instalat și să accesați acest link, urmând pașii necesari instalării.

După căteva minute de browsing pe site-uri românești, a fost interesant de observat cum site-urile își alertează partenerii de prezența ta și cum se desfășoară acțiunile de monitorizare însă, dacă doriți să vă șocați la propriu, vă recomandăm să accesați câteva din site-urile celebre de afară, cum ar fi aol.com, msn.com sau tmz.com.

Garantat veți avea parte de surprize.