Afecțiunile gingivale

03 09. 2004, 13:06
Cand vorbim despre problemele dentare, ne referim cel mai adesea la carii, plombe, extracții sau dureri de masele. Chiar și în efectuarea igienei zilnice locale punem accentul pe curațarea dinților, uitand sa acordam atenția cuvenita gingiilor. Gingia, pe langa

Cand vorbim despre problemele dentare, ne referim cel mai adesea la carii, plombe, extracții sau dureri de masele. Chiar și în efectuarea igienei zilnice locale punem accentul pe curațarea dinților, uitand sa acordam atenția cuvenita gingiilor. Gingia, pe langa rolul de-a umple spațiul interdentar, este raspunzatoare și de vascularizarea locala. De aceea, nu trebuie ignorata, în caz contrar, apar necazurile: precum gingivitele.

Ce este gingivita?
O inflamație a gingiei, caracterizata prin roșeața locala, modificarea conturului normal, umflarea și sangerarea gingiei. Principala vinovata este igiena orala precara. Tartrul, resturile alimentare încastrate în gingie, ramașițele dentare pot cauza gingivita. Se pare ca femeile prezinta cațiva factori în plus: sarcina și menstruația, care presupun anumite modificari hormonale. Dar gingivita poate fi și un semnal de alarma pentru diverse boli: hipovitaminozele (deficit de vitamine), herpesul simplex primar, reacțiile alergice, diabetul zaharat.

Cum se manifesta?
Deși nu doare, poate fi ușor depistata. O simpla privire în oglinda este suficienta pentru a vedea daca ai gingiile roșii, umflate, uneori brazdate de abcese. În astfel de situații, trebuie sa mergi imediat la dentist; de asemenea, daca, dupa periajul dinților, sangerezi. Daca este vorba despre o gingivita ceva mai complicata, poți avea și dureri, ulcerații, febra (cand e însoțita de infecție) și un miros urat al gurii. Netratata, gingivita poate progresa spre parodontopatie.

Boala poate fi prevenita și tratata!
Totuși, daca îți faci zilnic toaleta bucala, folosind nu doar periuța și pasta de dinți, ci și ața dentara, poți evita gingivitele. Nu uita ca, dupa fiecare spalare a danturii, sa-ți masezi ușor și gingiile. De asemenea, trebuie sa faci controale periodice la stomatolog, pentru a-ți îndeparta tartrul. Cei suferind de boli care predispun la apariția gingivitelor trebuie sa mearga de cel puțin 4 ori pe an la dentist pentru periaje și curațari orale profesionale.

Uneori sunt necesare spalaturi bucale cu diferite substanțe dezinfectante. Daca durerile sunt mari, se prescriu calmante locale și se recomanda evitarea factorilor iritanți: alimente foarte reci sau fierbinți, fumatul. Daca ai resturi dentare, acestea trebuie extrase, deoarece constituie un focar de infecție.