Bruce Willis a pus capăt carierei de actor după ce a fost diagnosticat cu afazie, o tulburare cognitivă. Actrița Demi Moore, fosta sa soție, a publicat pe contul ei de Instagram un mesaj lung, alături de o fotografie a lui Bruce Willis, în vârstă de 67 de ani.
„Bruce a avut probleme de sănătate și a fost recent diagnosticat cu afazie, ceea ce are un impact asupra abilităților sale cognitive”, a scris aceasta.
Vezi această postare pe Instagram
CITEȘTE ȘI: Bruce Willis renunță la actorie după ce a fost diagnosticat cu afazie
Decăderea lui Bruce Willis: De la cel mai bine plătit actor la star de filme pe DVD
Afazia este termenul medical care desemnează incapacitatea unei persoane de a folosi și înțelege propriul limbaj. O tulburare de comunicare care se manifestă atât oral, cât și în scris, afazia poate avea simptome care diferă de la o persoană la alta. Se poate manifesta prin dificultatea de a găsi cuvinte și/sau printr-o pierdere totală a capacității de a se exprima. Această tulburare neurologică este cauzată de afectarea unor zone specifice ale limbajului din creier. Cauza principală a afaziei este accidentul vascular cerebral, dar tulburarea mai poate fi provocată și de un traumatism cranian, o tumoare, un anevrism, o infecție sau degenerarea cerebrală.
Există mai multe tipuri de afazie, dar printre cele mai frecvente sunt cea a lui Broca și cea a lui Wernicke. Primul tip afectează în principal vorbirea. Pacientul nu poate găsi anumite cuvinte potrivite unei situații sau este complet incapabil să vorbească. Afazia lui Wernicke afectează în principal înțelegerea limbajului, scris sau oral. Persoana cu acest tip de afazie poate vorbi cu ușurință, dar face parafazii, respectiv modifică sau substituie cuvinte. Când vine vorba despre scris, pacientul întâmpină adesea aceleași dificultăți.
Afazia poate fi însoțită și de alte simptome, cum ar fi hemiplegia – paralizia unei jumătăți a corpului -, pierderea vederii în jumătatea dreaptă a fiecărui ochi (hemianospie) sau chiar dificultăți de orientare în timp și spațiu și în utilizarea de zi cu zi a obiectelor. Tratamentul afaziei variază de la persoană la persoană, în funcție de vârstă sau de cauza leziunii cerebrale. De cele mai multe ori, persoanele cu afazie sunt supuse terapiei logopedice, pentru a reînvăța cum să vorbească și să înțeleagă. În plus, pacientul urmează ședințe de reabilitare motrică pentru stimulare.
Deocamdată, niciun tratament medicamentos care să vizeze îmbunătățirea vorbirii afectate de afazie nu și-a dovedit efectele 100%. Acesta este motivul pentru care Bruce Willis a luat decizia dureroasă de a se retrage din lumina reflectoarelor.
CITEȘTE ȘI: 5 actori mari a căror carieră a intrat în declin spre bătrânețe
Foto: Profimedia Images