Afacerile îngroapa cel mai important sit arheologic al Oradei
Uneori progresul aduce cu sine pierderi ireparabile. Anul trecut o echipa de experti pirotehnisti au aruncat în aer ruinele a ceea ce a fost cândva fabrica de bere Oradea. Astfel s-a facut loc pentru o investitie de multe miliarde. În zona urmeaza sa se înalte cel mai modern complex comercial si de divertisment. Putini stiu însa ca locul unde se va ridica super-marketul oradean coincide cu o veche vatra de existenta umana.
Megaproiectul
La începutul acestui an, Alexander Mudura , patronul SC Lotus Market SA, lasa gura casca Oradea anuntând construirea unui super-magazin care, pe lânga spatiile comerciale, urmeaza sa gazduiasca saloane de înfrumusetare, localuri si chiar un cinematograf ultramodern, dotat cu mai multe sali de proiectie.
Unul dintre partenerii lui Mudura este nimeni altul decât vicepresedintele Consiliului Judetean, Alexandru Kiss, si el influent om de afaceri.
Uitare
Orbiti de importanta proiectului economico-financiar, reprezentantii autoritatilor par sa fi uitat ca pe locul unde urmeaza sa se ridice super-magazinul exista pretioase urme istorice.
Pamântul ascunde dovezi ca oamenii au locuit din cele mai vechi timpuri pe raza orasului Oradea. Terenul viran din inima cartierului Nufarul a scapat furiei sistematizarii comuniste tocmai datorita valorilor arheologice pe care se presupune ca le pastreaza înca.
De la amplasamentul fostei fabrici de bere, pâna lânga vechiul cimitir din cartierul Nufarul si la albia pârâului Peta, locul geme de istorie. Prospectiunile arheologice au început, se pare, acum 100 de ani si înca nimeni nu poate spune ce comori mai ascunde pamântul.
Acesta e motivul pentru care pâna si istoricii vorbesc cu fereala despre proiectul mastodontul comercial.
Bocet soptit
În sufletul arheologului Ioan Crisan se da un adevarat razboi. Stie foarte bine ca nu are voie sa vorbeasca despre sapaturile care sunt în curs. Asa a dispus directorul Muzeului tarii Crisurilor. Pâna la încheierea lucrarilor, nici o vorba!
Arheologul raspunde cu greu întrebarilor puse de reporter.
„E adevarat ca aici exista un sit de mare valoare?”.
„Da”.
„Ati facut descoperiri importante?”.
„Multe urme de constructii din neolitic, un schelet…”.
Se opreste iar. E mai bine sa taca. Si dialogul se încheie cu indicatia: „Întrebati-l pe director”.
Se poate
Aurel Chiriac e si el scump la vorba. Directorul muzeului, Aurel Chiriac, confirma existenta unui contract cu SC Lotus Market.
Binevoitori, megapatronii si-au dat acordul pentru o explorare, în fuga, a sitului. Au si varsat suma de 40 milioane de lei în contul muzeului, pentru sprijinirea investigatiilor. Termenul convenit este de 90 de zile. Atât si nimic mai mult. Ce se descopera pâna atunci, e bun descoperit, ce nu…
Directorul muzeului gaseste justificari actului semnat. El spune ca existenta fabricii de bere este cea mai buna confirmare ca, în ciuda faptului ca situl este înca deschis, constructiile nu sunt interzise.
Opinia lui Chiriac e împartasita si de alti specialisti ai muzeului, care adauga însa ca lucrarile arheologice ar putea continua pâna la epuizarea sitului, daca se considera ca acesta este foarte important si daca exista fonduri.
Dar, ca întotdeauna, se nasc clasice întrebari: cine spune cât de important e „zacamântul” si cine va da banii pentru continuarea lucrarilor?
Investitorii sunt grabiti. Stâlpii de rezistenta ai viitoarei constructii au început sa fie turnati chiar într-una din gropile în care sapa arheologii. Istoria nu mai are rabdare. Nici macar cu sine…
Primul oradean!
La începutul acestei luni, situl Salca si-a mai probat o data valoarea. Pe locul viitorului super-market a fost descoperit primul mormânt al unui om din epoca neolitica identificat vreodata pe teritoriul Oradiei.
Mormântul are circa 5.500 de ani si cuprinde ramasitele unui barbat matur a carui principala ocupatie era vânatoarea. Odata cu scheletul au fost scoase la iveala mai multe vârfuri de sageti din silx si obsidian.
În situl pe care urmeaza sa se ridice complexul comercial exista, pe mai multe niveluri, urmele unei asezari ce începe odata cu sfârsitul epocii pietrei si se stinge în zorii Evului Mediu.
Elena Marinescu [Bihoreanul]