Afaceri americane cu cartușe reciclate

24 07. 2002, 08:17
Un numar tot mai mare de școli și organizații non-profit din Statele Unite colecteaza cartușe goale de imprimanta în scopul reciclarii, relateaza The New York Times. Rațiunea acestei acțiuni nu o constituie numai grija pentru mediu, ci și obținerea

Un numar tot mai mare de școli și organizații non-profit din Statele Unite colecteaza cartușe goale de imprimanta în scopul reciclarii, relateaza The New York Times.

Rațiunea acestei acțiuni nu o constituie numai grija pentru mediu, ci și obținerea de fonduri pentru achiziționarea de calculatoare pentru școli și pentru diverse acțiuni umanitare.

Valoarea cartușelor este data de cererea mare venita dinspre niște companii nou aparute, numite „refabricanți”, majoritatea dintre ele fondate de întreprinzatori care au descoperit o nișa de piața.

Aceste firme preiau cartușele de imprimante inkjet și laser de la cei care le colecteaza, le reumplu cu cerneala sau toner și le vSnd apoi consumatorilor la prețuri sensibil mai mici decât cele de producator.

Unul dintre cele mai importante programe de reciclare este Funding Factory, la care participa 22.000 de instituții, în mare parte unitați de învațamânt.

Deși simplu, acest program are și un preț totuși. Funding Factory este o divizie a ERS Imaging Supplies, un așa numit „intermediar de cartușe” (o companie care aduna cartușele colectate în baxuri și le vinde refabricanților). Cei care trimit cartușe direct la ERS pot câștiga între 4 dolari per cartuș inkjet și 20 de dolari per cartuș laser.

Deși se primesc destule cartușe nevalorificabile, care trebuie trimise la producator pentru reciclare, prin programul derulat de ERS s-au oferit școlilor americane echipamente în valoare de 3 milioane de dolari pâna în prezent, alte 2 milioane urmând sa fie distribuite spre aceeași destinație pâna la sfârșitul anului.

Organizațiile mai mari pot derula propriile lor programe de colectare în parteneriat cu alți astfel intermediari de cartușe. Așa stau lucrurile în cazul Food for the Poor, o asociație internaționala pentru combaterea foametei, care ofera pe site-ul sau un link pentru cei care vor sa colecteze cartușe, le trimite cutii speciale și platește taxele poștale.

Cutiile sunt trimise la firma M.B. Sales care suporta costurile programului și platește între 22 de dolari pentru cartușe laser și 2-4 dolari pentru inkjet.

Singurii care pot ieși în pierdere din aceasta afacere, sunt producatorii de imprimante, cum ar fi Hewlett-Packard, care deseori vând astfel de periferice ieftin, mizând pe câștiguri din vânzarea de cartușe scumpe.

Producatorii de imprimante au adaugat noi facilitați cartușelor, cum ar fi cipuri de masurare a nivelului cernelii, o masura considerata de refabricanți drept un obstacol în calea afacerii lor.

Producatorii susțin însa ca modificarile aduse cartușelor nu reprezinta decât niște îmbunatațiri și pun la îndoiala calitatea ofertei reciclatorilor și sinceritatea grijii lor pentru mediu.

Celor preocupați de problema poluarii, HP le ofera posibilitatea trimiterii cartușelor goale la firma, platind numai costurile de transport. Compania nu reumple și nici nu refolosește cartușele, dar recicleaza în medie 65% din totalul materialului folosit la fabricarea unui astfel de consumabil.

Spre deosebire de HP, refabricanții nu pot garanta ca vor recicla cartușele în loc sa le arunce, susține Dougles Vaughan, purtator de cuvânt al companiei.

Reciclatorii însa, cum ar fi spre exemplu firma Nu-kote International, țin sa arate ca ofera produse de calitate, toate cartușele prelucrate de ei fiind testate în imprimante și garantate suta%.

Mai mult, oficialii firmei susțin ca numai 10-15% din totalul cartușelor nu pot fi refolosite dar ca acestea sunt trimise de catre Nu-kote la o companie care le macina și apoi le transforma în rotițe pentru pubelele de gunoi.

Deși afacerea reciclatorilor este disputata și deși înca nu se cunoaște efectul pe termen lung pe care îl are asupra mediului aruncarea cartușelor, ecologiștii saluta aceasta inițiativa considerând ca scaderea cantitații de deșeuri nu poate decât sa fie benefica pentru mediu.