Proiectul de peste 2,3 mld. euro al reactoarelor 3 si 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavoda a captat atentia celor mai mari giganti din industria energetica la nivel global, posibilitatea de a cumpara energie la un pret extrem de competitiv aducand laolalta sase competitori: CEZ (Cehia), Enel (Italia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania), Electrabel (Belgia) si ArcelorMittal (Romania).
Pentru RWE, Iberdrola si Electrabel reactoarele reprezinta primii pasi concreti pe piata locala dupa lungi perioade de tatonari. Pentru piata locala proiectul reprezinta intensificarea concurentei, noi locuri de munca, cresterea ponderii energiei nucleare, energie ieftina, in cosul de consum.
"Compania de stat Nuclearelectrica a stabilit structura consortiului care va construi cele doua noi unitati de la Cernavoda.
Patru parteneri, CEZ, Electrabel, Enel si RWE, vor avea cote egale de 15%, Iberdrola si Mittal Steel vor avea 10% fiecare, iar statul, prin Nuclearelectrica, va controla 20% din proiect", spun analistii de la Wood & Co., cea mai mare banca de investitii din Cehia.