Afacere morbidă: Portrete din cenușa morților
Adam Brown este un pictor care s-a adaptat vremurilor moderne. El face portretele decedaților folosind cenușa acestora.
La cei 32 de ani ai săi, Adam s-a orientat bine către acest… trend. „De ce să ne limităm în a ține cenușa celui decedat, pe care l-a iubit, într-o simplă urnă. Un portret ne ține și mai aproape de persoana dragă, îl putem privi ori de câte ori simțim nevoia”, spune Adam.
Pictorul spune că nu toți oamenii sunt dispuși să meargă cu decedatul la crematoriu, însă cei care optează pentru asta se arată dispuși să apeleze la el. Cenușa care rămâne în plus la terminarea tabloului le este returnată membrilor familiei.
Cenușa decedatului are o textură asemănătoare nisipului. Nu este folosită simplă, ci în amestec cu alte produse. Pictorul Adam discută cu familia în ce privește realizarea tabloului, culorile preferate de ei sau de defunuct, și alte detalii. De asemenea, pe lucrarea de artă este menționat faptul că au fost folosite rămășițe umane, astfel dacă tabloul va fi vândut vreodată la licitație, în cazul unor personalități, oamenii să știe ce cumpără.
Adam spune că ideea nu îi aparține, ci s-a inspirat de la o emisiune tv mai veche. Primul tablou de gen pe care l-a realizat a fost portretul unui bun prieten al său.
În urmă cu cinci luni, Adam Brown și-a dat demisia și a devenit organizator de evenimente. Timpul îl acordă proiectului său „Arta din cenușă”, are biroul în Grandview, aproape de Kansas. În doar 48 de ore, Adam poate realiza portretul persoane dragi trecute în neființă. O lucrare costă între 300 de dolari și 700 de dolari, în funcție de mărime și culorile folosite.