Adrian Nastase, deferit justiției

Apropo.ro / 13.11.2006, 15:27
Adrian Nastase, deferit justiției
Adrian Nastase - fost președinte executiv al PSD, fost prim ministru al Guvernului României, fost președinte al Camerei Deputaților - a fost trimis în judecata, a informat, luni, Direcția Naționala Anticorupție (DNA). Alaturi de Adrian Nastase, a

Adrian Nastase – fost președinte executiv al PSD, fost prim ministru al Guvernului României, fost președinte al Camerei Deputaților – a fost trimis în judecata, a informat, luni, Direcția Naționala Anticorupție (DNA).

Alaturi de Adrian Nastase, a fost trimisa în judecata și soția acestuia, Dana Nastase, precum și alte doua persoane.

Potrivit DNA, în perioada 2001-2006, folosind autoritatea și influența rezultate din funcțiile politice și administrative ocupate în stat, Adrian Nastase a comis mai multe infracțiuni de corupție prevazute de Legea 78 /2000, antrenând și alte persoane.

Nastase este acuzat de luare de mita și obținere de foloase necuvenite, infracțiuni de pe urma carora fostul premier ar fi obținut, în total, suma de 48.116.210.938 de lei (1.370.324,69 euro).

În acest dosar, sunt acuzați și Dana Nastase, Paula Irina Jianu – fost inspector general de stat la Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) și Cristian Mihail Vasile – adminsitrator la SC Eurografica SRL București.

Anchetatorii au stabilit ca, în perioada 2002-2004, Adrian Nastase ar fi primit de la Paula Irina Jianu suma de 3.683.683.943 de lei, din fondurile SC Vertcon SA Bacau, reprezentând contravaloarea unor bunuri achiziționate din Republica Populara Chineza și a cheltuielilor ocazionate de introducerea acestora în țara și transportul pe parcurs intern.

Totodata, Nastase ar fi primit suma de 2.019.250.439 de lei, reprezentând contravaloarea unor lucrari de tâmplarie cu geam termopan executate de societatea Regal Glass din Bacau la imobilul din localitatea Cornu, strada Aleea Trandafirilor 47 -județul Prahova. Casa aparține familiei Dana și Adrian Nastase.

Procurorii DNA spun ca suma provine din fondurile SC Vertcon SA Bacau (1.407.535.800 de lei vechi) și SC Regal Glass SRL Bacau (611.714.639 de lei vechi).

Potrivit DNA, suma de 13.724.228.227 de lei vechi, reprezentând contravaloarea unor lucrari de construcție și renovare executate de SC Conimpuls SA Bacau la imobilul din București, strada Cristian Tell 15 – sector 1. Banii provin din fondurile S.C. Conimpuls SA – 10.458.814.265 ROL, fondurile SC Vertcon SA Bacau – 584.935.952 ROL, precum și de la inculpata Irina Paula Jianu – 2.628.000.000 de lei.

„Activitatea infracționala de primire a acestor foloase necuvenite a fost savârșita de inculpatul Adrian Nastase în complicitate cu soția sa, inculpata Daniela Nastase. Foloasele necuvenite au fost primite de inculpatul Adrian Nastase de la inculpata Irina Paula Jianu în scopul de a o menține în funcția de inspector general de stat la I.S.C. și de a o numi în aceasta funcție dupa ce I.S.C. a trecut în subordinea Guvernului. Concret, în perioada 2002-2004, inculpații Adrian Nastase și Daniela Nastase au introdus în România, în mod ilegal, prin intermediul societații SC Vertcon SA din Bacau, 12 containere cu bunuri achiziționate din China”, se arata în comunicatuil DNA.

Bunurile reprezinta materiale de construcție, obiecte și instalații sanitare, piese de mobilier, articole electrice și electrocasnice, dar și obiecte de decor și uz casnic pentru dotarea imobilelor situate în București, str. Muzeul Zambaccian nr. 16, sector 1 și str. Cristian Tell, nr.15, sector 1 precum și imobilul din comuna Cornu, jud. Prahova – precizeaza DNA.

Marfurile au fost cumparate din centre comerciale (bazare) fara niciun fel de acte și transportate și depozitate la sediul Ambasadei României din China, într-un hotel dezafectat. Pentru ca bunurile respective sa fie introduse în România, cei doi inculpați au apelat la firma Vertcon din Bacau, în încercarea de a ascunde identitatea reala a beneficiarilor și pentru a crea aparența ca importurile se efectueaza cu respectarea legislației vamale. În realitate, din dispoziția inculpatei Irina Paula Jianu, s-au întocmit documente false – facturi, certificate de calitate și conformitate, packing list-uri – pe baza carora marfurile respective au fost aduse și vamuite în România.

În țara, bunurile aparținând familiei Nastase au fost depozitate inițial într-o cladire aparținând SC Conimpuls SA din Bacau, iar dupa aproximativ 10 zile au fost transportate într-un depozit al SC Remat București Nord din județul Ilfov de unde, ulterior au plecat catre cele trei imobile.

De întreaga operațiune – spune DNA – s-a ocupat Jianu.

Procurorii anticorupție arata la capitolul Ioan Paun: „Prestarea serviciilor reprezentate de achiziționarea acestor bunuri din Republica Populara Chineza, depozitarea lor temporara la sediul Ambasadei României din China, ambalarea, supravegherea încarcarii în containere și organizarea transportului pe parcurs extern a fost asigurata de Ioan Paun, în scopul numirii și menținerii sale în funcțiile de consul general, șef al Consulatului General al României la Hong Kong (R.P. Chineza), dar și pentru menținerea în misiune permanenta în strainatate”.

Comunicatul DNA arata ca „în luna martie 2006, când inculpatul Adrian Nastase exercita funcția de președinte al Camerei Deputaților, iar ancheta penala era în desfașurare în prezenta cauza, a încercat sa-l determine pe Ioan Paun sa nu declare autoritaților tot ce știe privind faptele de corupție legate de introducerea ilegala în țara a unor bunuri provenind din China și sa nu predea ori sa distruga înscrisurile pe care le deține, vizând același obiect al acuzarii”.

„Toate acestea au fost comise de Adrian Nastase în scopul îngreunarii și zadarnicirii urmaririi penale ori pentru împiedicarea declanșarii procedurii de control al averilor. Probele aflate la dosar dovedesc existența constrângerii psihice sub forma amenințarii și faptul ca amenințarile au inspirat victimei o puternica stare de temere (pentru viața sa, a familiei și pentru evoluția carierei sale profesionale)”, se mai arata în comunicat.

O alta fapta de corupție reținuta în sarcina inculpatului Adrian Nastase consta în aceea ca, în perioada campaniei prezidențiale din anul 2004, a folosit în mod abuziv influența și autoritatea pe care le deținea, în calitate de președinte al partidului de guvernamânt PSD, obținând finanțarea nelegala a campaniei sale electorale, cu suma totala de 28.689.048.329 de lei vechi (817.049,19 euro).

Concret, spune DNA, din probele administrate, rezulta ca, în perioada alegerilor prezidențiale din anul 2004, la cererea expresa a învinuitei Irina Paula Jianu (la acea vreme având funcția de inspector general de stat în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcții – instituție subordonata direct Guvernului României) firma SC Vertcon SA a achitat din patrimoniul sau suma de 365.597.020 de lei vechi pentru campania electorala a lui Adrian Nastase, candidat la funcția de președinte al României.

„Cea mai mare parte a foloaselor necuvenite, în valoare de 28.323.451.309 de lei, de aceasta natura, provin însa din fondurile SC Eurografica SRL București și au fost remise inculpatului Adrian Nastase de catre inculpatul Vasile Mihail Cristian, administratorul societații menționate. În concret, foloasele necuvenite au constat în materiale de propaganda electorala (caiete, fulare, tricouri, calendare, pliante, brichete, personalizate cu sigla «Adrian Nastase -Președinte» sau «PSD+PUR Adrian Nastase – Președinte») care au fost transportate și distribuite în mai multe orașe din țara. Practic, inculpatul Vasile Mihail Cristian a dispus achitarea, catre furnizorii materialelor electorale, a contravalorii acestora din fondurile societații. Pentru a nu se observa finanțarea campaniei electorale a lui Adrian Nastase de catre SC Eurografica SRL, inculpatul a disimulat aceste cheltuieli sub forma unor cheltuieli publicitare proprii ale societații. În acest sens, Mihail Cristian Vasile a întocmit personal, cât și prin interpuși, documente comerciale și financiar – contabile cu conținut nereal și i-a determinat, atât pe furnizorii cât și pe angajații proprii, sa întocmeasca aceleași înscrisuri contrafacute și de asemenea, sa faca înregistrari inexacte în contabilitatea societaților”, se precizeaza în comunicat.

Asupra vinovației soților Dan și Adrina Nastase, precum și a Irinei Jianu și Mihail Vasile se va pronunța Înalta Curte de Casație și Justiție.

Pe de alta parte, procurorii au disjuns (separat) faptele avocaților Marieta Anastasescu – proprietara a unuia dintre imobilele din strada Muzeul Zambaccian și Aurel Ciobanu – aparator ales al inculpaților Adrian Nastase și Daniela Nastase, pentru presupusa savârșire a infracțiunilor de tainuire și favorizarea infractorului în legatura cu faptele de corupție reținute în sarcina celor doi inculpați.

Totodata, procurorii cerceteaza seprata fapta Irinei Paula Jianu care ar fi determinat reprezentanții societații Regal Glass SRL Bacau sa efectueze înregistrari inexacte cu privire la lucrarile de tâmplarie pe care aceasta societate le-a executat la un imobil aparținând acesteia.

Totodata, Adrian Nastase este cercetat într-un alt dosar penal pentru savârșirea infracțiunii de luare de mita, cercetarile vizând dobândirea proprietații asupra întregului imobil situat în București, strada Muzeul Zambaccian 16 – sector 1, imobilul fiind evaluat la peste 1.500.000 de euro, cu toate dotarile aferente, inclusiv sistemul de supraveghere.

În aceeași cauza este cercetat și Miron Tudor Mitrea, pentru infracțiunea de luare de mita, vizând contravaloarea lucrarilor executate de trei societați comerciale din municipiul Bacau la un imobil situat în vecinatatea Capitalei, cuantumul lucrarilor fiind de peste 3.500.000.000 de lei vechi.

Mediafax