Adrian Iovan a murit

20 01. 2014, 23:00

O aeronavă cu personal medical pilotată de Adrian Iovan a aterizat forțat, luni după amiază, în Munții Apuseni, pe raza județului Cluj. Nu se cunosc detalii despre cauzele incidentului, dar vremea nefavorabilă este una dintre variantele vehiculate. Luni seară, echipele de salvare se îndreptau spre locul unde se află avionul, dar drumul este îngreunat de relieful dificil și întuneric.

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

 Se pare că pilotul aparatului de zbor ar fi decedat potrivit unui localnic care a dat vestea tragică în cadrul unei intervenții telefonice la Romania Tv. Informația a fost confirmată de reprezentanții ISU Alba. Adrian Iovan era decedat încarcerat în aeronavă. O altă persoană care îl însoțea se află în stare gravă, în stop cardiorespirator și șoc hipotermic. Rezidenta nu a supraviețuit.

 „Doctorul Zamfir mi-a spus că în momentul în care au fost găsiți de cei doi pădurari, pilotul Iovan era leșinat de două ore, iar în timpul operațiunii de coborâre rezidenta a intrat în stop cardio-respirator din cauza hipotermiei. În acel moment, medicii s-au oprit și i-au efectuat manevrele de resuscitare.„, a declarat președintele Agenției de Transplant, Victor Zota, la PRO TV.

Avionul de mici dimensiuni s-a prăbușit în apropierea localității Beliș, în județul Cluj, într-o zonă montană. Prefectul de Cluj, Gheorghe Vușcan, a declarat că în aeronavă erau șapte persoane: patru doctori, o asistentă și doi piloți, care urmau să aducă în București mai multe organe pentru transplant, iar una dintre acestea a sunat la 112 și a anunțat accidentul aviatic. El a precizat că la ora transmiterii acestei știri, mai multe ambulanțe se îndreaptă spre locul accidentului. Conform unor surse medicale, la bordul avionului se aflau patru medici, o asistentă și doi membri ai echipajului de zbor. Sursele citate au precizat că toate cele șapte persoane sunt în viață. Echipajul medical aflat la bordul aeronavei mergea la Oradea pentru o intervenție de prelevare de organe, scrie Mediafax

Dan Mircea Petrescu, din cadrul Salvamont Bihor, a declarat, la rândul său, că pilotul este mort și că avionul „este făcut praf”. „O persoană a fost dusă pe brațe la un drum, iar ceilalți cinci răniți au venit pe picioarele lor, însă niciunul nu este bine. Vă dați seama că este un avion care a căzut. Avionul este făcut praf”, a spus Petrescu.

Pilotul Adrian Iovan avea o experiență de peste 16.000 de ore de zbor și licențele în termen de valabilitate, potrivit Ministerului Transporturilor. Iovan avea 55 de ani și o carieră de aproape 40 de ani ca pilot la Tarom și BlueAir. După pensionare, el le preda studenților din anii terminali ai Școlii de Piloți și pilota avioane de mici dimensiuni.

Cauzele prăbușirii aeronavei

Copilotul avionului prăbușit le-a povestit medicilor că pilotul Adrian Iovan s-a apropiat prea mult de sol pentru că voia să dezghețe aeronava.

Copilotul mai declară că la un moment dat aripile au început să se formeze gheață pe aripi, au încercat să degiverze aripile, au pierdut din altitudine, au ieșit din plafonul de ceață, și în secunda în care au ieșit din plafonul de ceață, au văzut un vârf de brad și de acolo au căzut

În legătură cu colegul Adrian Iovan, a început o cobărâre pentru că exista acest fenomen de givraj în zonă. A mers la o zonă unde avea și o vizibilitate mai bună și o temperatură mai ridicată. Ultima discuție a fost coborârea în sistem vizual. Condițiile meteo erau de așa natură că putea să apară givrajul. Ultima dată a cerut un nivel de 8000 de picioare„, a declarat Aleodor Frâncu, președinte Romatsa, scrie Realitatea.net