Coloranții și aditivii alimentari pot contribui la creșterea nivelului de hiperactivitate la copii, potrivit unui studiu britanic, publicat joi de revista medicala The Lancet, transmite AFP.
Aditivii alimentari sunt substanțe folosite în producția alimentara pentru ameliorarea gustului, aspectului sau culorii.
Cercetatorii de la Universitatea din Southampton, Marea Britanie, au efectuat teste de evaluare asupra comportamentului copiilor participanți la acest studiu. O parte dintre copii au primit cocktail-uri de aditivi alimentari prezenți în mod obișnuit în produsele alimentare, cealalta parte au primit simple sucuri de fructe.
Studiul, coordonat de Food Standards Agency (Agenția pentru securitatea alimentelor din Marea Britanie), confirma, spun cercetatorii, rezultatele analizelor precedente efectuate asupra copiilor hiperactivi – cu tulburari deficitare de atenție/ hiperactivitate (sindromul ADHD n.r.).
„Am demonstrat efectul negativ al aditivilor alimentari asupra comportamentului copiilor hiperactivi cu vârste cuprinse între 3 și 9 ani”, a declarat cercetatorul Jim Stevenson, unul dintre autorii studiului. Cercetatorul a indicat ca aditivii alimentari nu au efect negativ doar asupra copiilor cu ADHD, ci și asupra populației generale.
„În general, copiii carora li s-au administrat aditivi s-au apropiat cu circa 10% de definiția copilului hiperactiv”, a precizat Stevenson.
La studiu au participat 153 de copii cu vârsta de trei ani și 144 de copii cu vârsta cuprinsa între 8 și 9 ani. Cocktail-ul de aditivi alimentari a conținut un conservant, benzoatul de sodiu (E211) și diferiți coloranți alimentari, precum galben auriu (E110), azorubina (E122), tartrazina (E102), ponceau 4R (E124), quinolina (E104) și roșu alura (E129).
Hiperactivitatea este asociata cu tulburari de concentrare și atenție și cu dificultați în a acumula anumite cunoștințe, precum scrisul, cititul sau socotitul.
Numai în Statele Unite, numarul copiilor cu ADHD s-a triplat în ultimii 25 de ani, atingând cifra de 2,84 de milioane în perioada 2001 – 2002.