Adevărul despre Dalia neagră
Prin anii ’40, George Hodel era un medic bogat şi talentat din Los Angeles, ce organiza adevărate orgii în exotica sa casă, la care invita vedete de la Hollywood, precum şi prieteni ca fotograful suprarealist Man Ray sau regizorul John Huston. Elizabeth Short, o frumoasă starletă de 22 de ani, a fost găsită moartă în 1947 – fusese torturată, trupul îi fusese secţionat, secat de sînge, şi poziţionat precum în faimoasa fotografie a lui Man Ray, numită “Minotaurul”.
Presa a numit-o Dalia neagră, din pricina părului lung şi negru. Investigaţia a implicat 250 de ofiţeri, zeci de suspecţi chestionaţi, dar criminalul nu a fost găsit niciodată. Steve Hodel, fost poliţist la Omucideri în L.A., a început să investigheze această crimă după moartea tatălui său, în 1999, cînd a descoperit în casa acestuia două filme în care apărea Elizabeth Short.
Steve sugerează că dovezile ce îl leagă pe tatăl său de Dalia neagră au fost intenţionat distruse de către poliţie, după ce doctorului Hodel, principalul suspect în acest caz, i s-a permis să plece din ţară înainte de a fi arestat. Steve Hodel şi-a publicat rezultatele investigaţiei într-o carte numită “Răzbunătorul Daliei negre”.
De la crimă la bestseller
O altă crimă rămasă nerezolvată în anii ‘50, în Los Angeles, a marcat viaţa unui băiat de 11 ani, care a devenit apoi cel mai bine vîndut scriitor de romane poliţiste din America. La 10 ani de la moartea lui Betty Short, mama lui James Ellroy, autorul “L.A. Confidential” şi “Dulcele sărut al Daliei”, a fost omorîtă. Moartea acesteia a născut o fascinaţie faţă de cazul Daliei negre, în principal pentru asemănările dintre aceste crime. Ecranizarea cărţii sale, în regia lui Brian De Palma şi avîndu-i în distribuţie pe Josh Hartnett şi Scarlett Johansson, a fost nominalizată la Oscar.
Documentar – duminică, 22.00, Viasat Explorer