Potrivit unui studiu al specialiștilor chinezi, obezitatea ar putea fi cauzată mai degrabă de prezența anumitor tipuri de bacterii decât de consumul excesiv de alimente și sedentarism.
În lupta lor împotriva acestui flagel care afectează un miliard de oameni, cercetătorii de la Universitatea din Shanghai au monitorizat șoareci dintr-o rasă „rezistentă” la obezitate, timp de câteva luni. Cobaii au rămași „supli” în ciuda faptului că au fost hrăniți mai mult timp cu alimente foarte bogate în calorii.
Surprinzător, șoarecii au început să ia proporții serioase după ce au fost injectați cu o enterobacterie, timp de zece săptămâni.
Concluzia experimentului este că enterobacteriile pot sta la baza obezității în rândul oamenilor, iar dietele care „omoară” bacteriile ar putea fi mai eficiente decât curele de slăbire tradiționale. Acest lucru a și fost confirmat, într-un experimant paralel, când un bărbat a pierdut peste 50 de kilograme în doar nouă săptămâni după ce a ținut un regim de reechilibrare cu cereale integrale, probiotice și mâncare tradițională chinezească.