Cercetatorii români din toata lumea pot face schimb de informații prin intermediul proiectului Ad Astra, concretizat în site-ul www.ad-astra.ro, se arata într-un comunicat remis agenției MEDIAFAX.
Proiectul include o revista electronica și o serie de baze de date pentru facilitarea schimbului de informație între cercetatorii de origine româna din întreaga lume și oferirea unei surse de informare pentru cei interesați de știința româneasca.
În lista „Who’s who” de pe Ad Astra cercetatorii își pot prezenta realizarile pe plan profesional în cadrul unui profil personal. În numai cîteva zile de la lansare, s-au înscris deja în baza de date cercetatori din România, din întreaga Europa și SUA, unii dintre ei activînd în instituții precum Yale, Massachussets Institute of Technology, Los Alamos National Laboratory (SUA) sau Ecole Polytechnique (Franta).
Cercetatorii pot publica știri de interes profesional și semnala evenimente de interes general pentru comunitatea științifica româneasca sau evenimente din cadrul specialitații în care activeaza. Pe site se pot gasi oportunitați de finanțare sau de dezvoltare a unor proiecte.
În statisticile oficiale, România se afla pe locul 44 în lume din punct de vedere al producției științifice, în urma unor țari ca Nigeria sau Egipt. Aceste statistici nu cuprind însa rezultatele cercetatorilor români care activeaza în strainatate, mare parte emigrați dupa 1989 și ale caror publicații nu sînt de obicei asociate deloc cu România, precizeaza comunicatul.
Site-ul Ad Astra este bilingv, în engleza și româna. Proiectul este apolitic și non-profit și a fost realizat în întregime prin voluntariat.