Acuzatii raspund
Actionarul majoritar al FC Rapid Bucuresti, Gheorghe Copos, a declarat, joi, la Crowne Plaza, ca nu are nicio problema in legatura cu decizia DNA de a incepe urmarirea penala in cazul a zece oameni de fotbal.
"Nu avem nicio problema din punctul asta de vedere. Nu suntem implicati", a declarat Copos, dupa conferinta in care a fost prezentat jucatorul sarb Ranko Despotovici.
"Nu, nu am fost chemat. Aveti informatii gresite" a declarat presedintele executiv al FC Dinamo, Cristi Borcea, intrebat daca a fost chemat la DNA.
Impresarul Victor Becali a declarat ca este normal ca acum s-a ajuns si la el. "Probabil ca este o ancheta a celor de la DNA in ceea ce ma priveste. Stiu ca este mai mare in fotbalul romanesc, parca de un an, legata de transferuri, si probabil ca acum au ajuns si la mine, e normal. Pana acum n-am fost audiat, n-am primit nicio instiintare in acest sens. Daca ma vor chema, bineinteles ca ma voi duce la DNA", a spus Becali.
Becali a mentionat ca va pune la dispozitia DNA tot ceea ce i se va cere. "Nu stiu, de unde sa stiu daca eu n-am dat deocamdata nicio declaratie. Cei de la DNA stiu mai bine ce transferuri ancheteaza. Eu nu am nicio teama. Voi pune la dispozitia DNA absolut tot ce imi vor cere. Nu am nimic de ascuns", a afirmat Becali in urma cu doua zile.
Presedintele gruparii Unirea Urziceni, Mihai Stoica, a declarat: "Nu am nicio parere. Nu vreau sa comentez".
Presedintele clubului Gloria Bistrita, Jean Padureanu, a mentionat ca vineri isi va spune punctul de vedere. "Am luat la cunostinta invinuirile aduse de DNA. Vineri voi face precizari pe aceasta tema, dupa sedinta Adunarii Generale si a Consiliului Director al clubului", a spus el.
DNA a inceput urmarirea penala fata de oamenii de fotbal Ioan si Victor Becali, Gheorghe Popescu, Gheorghe Copos, Cristian Borcea, Jean Padureanu, Mircea Stoenescu, Mihai Stoica, Gheorghe Netoiu si Sica Puscoci, in cazul transferurilor de fotbalisti. Potrivit unui comunicat de miercuri al Ministerului Public, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au inceput, in 10 ianuarie, urmarirea penala, pentru inselaciune, evaziune fiscala si spalare de bani impotriva celor 10 oameni de fotbal. Acestia sunt: Ioan Becali – fost impresar, Victor Becali – impresar, Gheorghe Copos – actionar majoritar FC Rapid Bucuresti, Sica Puscoci – avocat, Mihai Stoica – fost director al clubului de fotbal Otelul Galati, actual presedinte la Unirea Urziceni, Cristian Borcea – presedintele executiv al FC Dinamo, Jean Padureanu – presedinte al clubului de fotbal Gloria Bistrita, Mircea Stoenescu – fost presedinte la Dinamo, Gheorghe Popescu – fost impresar si Gheorghe Netoiu – fost actionar la FC Dinamo.
Potrivit probelor administrate de procurori, respectiv raspunsurile primite in cadrul a 17 comisii rogatorii efectuate in mai multe state din Europa si Asia (intre care China, Coreea de Sud, Olanda, Spania, Italia), precum si din analizele efectuate de Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) si Garda Financiara a rezultat ca persoanele respective, impreuna sau in parte, prin tranzactii ilegale si folosire de interpusi, au externalizat sume de peste zece milioane de euro cuvenite cluburilor de fotbal pe care le reprezentau sau pentru care au efectuat activitati de impresariat.
Astfel, a adaugat sursa citata, in perioada 1999 – 2005, cea mai mare parte a sumelor cuvenite cluburilor au fost transferate in conturile firmelor off-shore din Insulele Virgine si Olanda, iar ulterior, unii dintre invinuiti si-au insusit in interes personal sumele externalizate. Banii au reprezentat drepturi ale cluburilor de fotbal Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistrita si Otelul Galati rezultate din transferul in strainatate a unui numar de 12 fotbalisti: Cosmin Contra, Paul Codrea, Florin Cernat, Bogdan Mara, Lucian Sanmartean, Florin Bratu, Dan Alexa, Adrian Mihalcea, Nicolae Mitea, Cristian Dulca, Ionel Ganea si Iulian Arhire.
Prin faptele respective, cele patru cluburi au fost prejudiciate cu peste zece milioane de euro, reprezentand diferenta dintre sumele real incasate prin transferurile de fotbalisti si sumele efectiv inregistrate in contabilitatea cluburilor.
De asemenea, prin neinregistrarea in contabilitatea celor patru cluburi a veniturilor rezultate din transferuri si implicit prin diminuarea veniturilor impozabile, bugetul de stat a fost prejudiciat cu o suma de peste 1,7 milioane de euro, a adaugat sursa citata.
Totodata, raportat la valorile reale ale sumelor de transfer, nu s-a perceput de catre Federatia Romana de Fotbal procentajul aferent fiecarui transfer, in conformitate cu reglementarile interne, prejudiciul in dauna federatiei totalizand aproximativ 600.000 euro.
In perioada 14-17 ianuarie, toti invinuitii au luat la cunostinta infractiunile pentru care sunt cercetati, potrivit art.6 alin3 din Codul de Procedura Penala, a conchis sursa citata.