Cea mai mediatizata tranzactie a anului pe Bursa de Valori, oferta Transgaz a adus investitorilor un castig mediu de 57% in prima zi de tranzactionare.
Drepturile de alocare (TGNR01), care suplinesc actiunile Transgaz Medias pana la venirea acestora la cota Bursei, s-au tranzactionat in prima zi la un pret mediu de 301,5 lei, cu 57% mai mare decat pretul de vanzare al actiunilor in oferta, de 191,92 lei. Maximul zilei a fost de 340 de lei, cu 77% peste pretul de oferta.
Pretul de inchidere a fost de 294,8 lei, cu 53% peste pretul din oferta. La ultimul pret de tranzactionare a drepturilor, capitalizarea bursiera a Transgaz se ridica la peste 960 mil.
euro, propulsand compania pe locul al patrulea in topul celor mai mari societati de pe Bursa.
"Majoritatea brokerilor estimau o crestere de circa 50%, asa ca din acest punct de vedere asteptarile au fost confirmate sau chiar depasite. Pe de alta parte, investitorii au prins destul de putine actiuni in oferta, fata de sumele subscrise si probabil ca ar fi putut obtine randamente mai mari daca ar fi subscris acele sume in alte actiuni de pe piata", a declarat Marius Veltan, director general adjunct la Carpatica Invest.
Avand in vedere ca pe transa investitorilor mici s-a inregistrat un grad de suprasubscriere de 11,3 ori, investitorii primind in urma alocarii un numar de actiuni de 11,3 ori mai mic decat numarul actiunilor pentru care au platit, randamentul mediu real a fost de circa 5%.
Cu alte cuvinte, la 100.000 de lei investiti, un investitor a castigat circa 5.000 de lei daca si-a vandut ieri drepturile de alocare.
Pentru investitorii de pe transa mare, care a fost suprasubscrisa de aproape 39 de ori, randamentul dupa prima zi de tranzactionare a drepturilor ar fi fost de circa 1,5% daca acestia ar fi imobilizat intreaga suma subscrisa. Majoritatea investitorilor mari au subscris insa pe baza de scrisoare de garantie din partea bancilor la care sunt clienti, astfel ca nu au fost nevoiti sa transfere toti banii in contul intermediarului.
"Oferta a fost spectaculoasa datorita cererii mari de actiuni si a faptului ca s-a deschis cu 70% mai sus decat pretul din oferta. Cred ca o parte din investitorii care si-au primit banii suprasubscrisi in oferta inapoi in ultimele zile au cumparat drepturi pentru a-si mari participatia. La vanzare s-au facut simtiti mai mult investitori institutionali care au subscris pe transa mare", a spus Octavian Dragolea, seful agentiei din Bucuresti a IFB Finwest.
Drepturile de alocare ale Transgaz au intrat ieri la tranzactionare la pretul de 321 de lei, in crestere cu 67% fata de pretul din oferta. Dupa primele patru minute de tranzactionare, pretul a atins nivelul maxim de 340 de lei/actiune, castigul maxim obtinut in prima zi fiind astfel de 77%.
Peste 2.000 de investitori din cei 12.000 care au subscris in cadrul ofertei si-au marcat profitul in prima zi de tranzactionare a drepturilor. Numarul tranzactiilor s-a apropiat de 2.500, fiind transferate aproape 155.000 de drepturi, adica 13% din numarul total de actiuni vandute in oferta. Valoarea tranzactiilor s-a ridicat la 46,6 mil. lei (13,1 mil. euro).
Investitorii care au subscris la Transgaz cu bani imprumutati de la banci au obtinut castiguri modeste, iar investitorii care au vandut pe perioada ofertei alte actiuni din portofoliu pentru a subscrie la Transgaz au pierdut, in conditiile in care SIF-urile si bancile au inregistrat in ultimele trei saptamani cresteri de circa 10%.