Actele la control!
Din aceste motive, la cererea multor cititori, reluam acest subiect. În nici un caz nu trebuie sa înțelegeți ca orice crescator e un potențial „înșelator”! Dimpotriva, în marea lor majoritate sunt oameni serioși, care investesc mulți bani, seriozitate, munca și pasiune în creșterea câinilor de rasa.
Mulți dintre cei care doresc sa își cumpere un câine de rasa nu prea știu ce fel de acte trebuie sa aiba acel pui. Înainte de toate, trebuie sa înțelegem ca, pentru a putea fi considerat „de rasa”, câinele trebuie sa aiba pedigree.
În absența acestui act oficial, despre un câine se poate spune doar ca seamana cu respectiva rasa!
Cine și cum?
Actele de origini ale unor pui, adica pedigree, nu pot fi obținute decât de catre stapânul mamei puilor. Pentru aceasta, el va trebui sa se deplaseze la Asociația chinologica din raza de domiciliu, ÎNAINTE de a-și împerechea femela, informându-se asupra condițiilor care trebuie îndeplinite pentru ca viitorii pui sa poata fi înregistrați în Cartea de Origini Româna.
În plus, este foarte util ca stapânii sa se intereseze și care sunt masculii cu care ar fi indicat sa-și monteze femela. În caz contrar, se pot trezi ca puii nu pot primi acte, deoarce masculul nu este recunoscut drept reproducator!
Un caz particular este cel al unor stapâni de masculi care, dornici sa-și împerecheze câinele cât mai des posibil (deși lipsa activitații sexuale nu le afecteaza cu nimic sanatatea!), pacalesc proprietarii de femele mai „slabi de înger”, agasându-i în parcuri și împuindu-le capul ce mascul grozav, mare cam-pion, au ei!
Așadar: stimați proprietari de femele, adresați-va la Asociația teritoriala sau la Clubul național, interesați-va și aflați care sunt masculii „eligibili” pentru femela dumneavoastra! Din lista indicata îl puteți alege pe oricare, caci, conform regulamentelor chinologice, nimeni NU are dreptul sa va impuna cu ce câine sa va împerecheați femela. În schimb, puii vor primi acte doar daca AMBII parinți îndeplinesc condițiile din Regulament.
Revenind la problema cumparatorilor, trebuie știut ca, pentru țara noastra, singurele pedigree recunoscute internațional sunt cele eliberate de Asociația Chinologica Româna, în calitatea ei de membru al Federației Chinologice Internaționale. Pedigreele eliberate de alte instituții sunt doar hârtii fara valoare!
De aceea va prezentam, în imagine, un pedigree valabil, marcând însemnele de autenticitate. Pentru câinii nascuți în alte țari (importați), pedigreeul trebuie sa conțina sigla Federației Internaționale și trebuie sa poarte specificația Export. Altfel nu pot fi recunoscute de catre COR! Apoi, daca vi se arata pedigreeul puiului, verificați daca animalul este tatuat (cu numarul de tatuaj specificat în pedigree).
Conform reglementarilor Federației Internaționale (pe care și Asociația româna este obligata sa le respecte), pedigreeul nu se elibereaza decât în urma efectuarii tatuajului. Mai mult, aceleași cifre care sunt tatuate în urechea câinelui sunt perforate și pe pedigree – latura din dreapta sus. Daca vi se arata un pedigree, dar aceste tatuaje nu exista, actul nu este obținut în mod legal!
Mai exista o varianta: în unele cazuri, pedigreele nu sosesc în timp util, astfel încât, atunci când crescatorul începe sa-și vânda puii, actele sunt înca în lucru, la Cartea de Origini. Nici o problema! În asemenea situații, crescatorului i se pot elibera, de catre Asociația teritoriala la care este membru, niște Adeverințe care atesta faptul ca puii sunt înregistrați și vor primi pedigree. Daca veți cumpara un pui care are o asemenea Adeverința, îi veți putea ridica pedigreeul, de la Asociație, doar dupa ce tatuați câinele (tatuajul se face, în general, tot la Asociație).
Deci, daca v-ați hotarât sa luați un câine, crescatorul trebuie sa va dea fie pedigreeul, daca este gata, fie Adeverința! Daca nu va poate arata nici pedigree, nici adeverința, acel pui nu are acte! Adica nu este un câine de rasa. Subliniem înca o data: trebuie sa vi se arate pedigreeul PUIULUI pe care vreți sa îl cumparați, și NU actele parinților!
Spunem aceasta deoarece exista numeroase situații când parinții au pedigree, dar, din anumite motive, puii lor nu pot primi acte, dar cumparatorii sunt pacaliți aratându-li-se actele parinților puilor! Ca sa nu mai spunem ca, daca vi se arata doar niște pedigree ale unor câini adulți, nu aveți nici macar garanția ca sunt într-adevar actele parinților puiului…
O masura suplimentara de siguranța este sa telefonați la Asociația din care face parte vânzatorul puilor și sa întrebați daca respectiva persoana și-a înregistrat puii. Doar pentru asta exista Asociațiile!
Un ultim sfat: daca vreți sa cumparați un pui cu pedigree dintr-un pet shop, și câinele este adus „din strainatate”, interesa-ți-va mai întâi, tot la Asociație, daca și în ce condiții poate fi recunoscut în România acel pedigree provenit dintr-o alta țara.