Acomodarea cu botnita
Gabriel Cocu – specialist în dresaj
si probleme de comportament
Portul botnitei a devenit obligatoriu la un numar mare de rase. Modul în care pregatiti câinele sa accepte botnita va fi decisiv în pastrarea echilibrului câinelui si chiar a echipei stapân – câine.
Portul botnitei necajeste câinii atât de mult, la început, încât multi nu vor mai putea executa nici exercitiile de disciplina, nici nu vor putea face paza la stapân. Încerc sa va vin în ajutor, propunându-va câteva variante de acomodare a câinelui cu portul botnitei.
Mai întâi, trebuie sa va achizitionati o botnita pe marimea câinelui dumneavoastra si înca una cu un numar sau chiar doua numere mai mare. Veti începe cu botnita de numar mai mare, în care veti pune câteva bucatele de carne de vita fiarta.
Nu-l fortati, nu-i montati botnita, ci lasati câinele sa aleaga momentul si modul în care se va alimenta. Câinii care au fost fortati sa poarte botnita o vor evita, bineînteles. Dati-le timp si vor veni chiar si acestia la mâncare, mai ales daca nu le mai dati nimic altceva sa manânce în afara mâncarii oferite în botnita. Secretul succesului sta în rabdarea stapânului.
Apoi, dati-i jos botnita. Nu grabiti exercitiul. Asocierea fata de prezenta botnitei si portul acesteia trebuie sa fie una placuta. Sigur, vor fi câini care se vor stresa foarte tare si îsi vor da botnitele jos cu labele. Nu va necajiti, reluati exercitiul de la început. În general, lucrurile decurg mult mai usor cu un câine dresat deja pentru disciplina sau cu un pui.
Mersul la pas cu câinele, purtând botnita, este recomandat sa fie executat pe distante foarte scurte (8-10 m), cu lauda si mângâiere continue. Pentru o acomodare totala cu botnita, se recomanda ca, înainte de fiecare iesire la plimbare, sa i se puna botnita astfel încât sa vesteasca o activitate deosebit de placuta.