„Ce este un adolescent? Un cos mergator.” Da, se fac și astfel de glume pe seama foarte serioasei de altfel, probleme dermatologice cunoscute sub denumirea de acnee. Deși este specifica adolescenței, acneea poate aparea și dupa aceasta vârsta.
Fara a fi dureroasa și fara a crea vreun disconfort fizic, acneea face ravagii pentru siguranța de sine și te transforma în mireasa lui Frankenstein oricât de frumoasa ai fi. Fața ta arata ca un câmp de batalie în urma bombardamentelor. Soldații sângereaza și nu sunt semne de victorie. Ce-i de facut?
În primul rând ar trebui sa știi ca acneea nu este neaparat un semn ca pielea ta este bolnava, ci mai degraba este vorba despre o disfuncționalitate interna care se rasfrânge asupra pielii.
Prin urmare, tratamentele antiacneice de suprafața nu au, cel mai adesea, rezultatele pe care le aștepți, decât daca sunt asociate cu altele, care se ocupa de dezechilibrul intern. Iata câteva arme eficiente de lupta împotriva nesuferitelor și neplacutelor coșuri.
Curata-ti fata…
Igiena este extrem de importanta în cazul în care ai un ten seboreic. Spala-te pe fața de doua-trei ori pe zi, fara a exagera cu manevrele de exfoliere și scrubbing. Daca folosești produse de machiaj, nu uita sa te demachiezi în fiecare seara.
…dar nu prea mult
Sapunurile alcaline usuca pielea și pot cauza iritații. Nu folosi alcool pe post de astringent, pentru ca și acesta îți arde pielea. Cumpara-ți o loțiune tonica astringenta și antiseptica, pe baza de plante și care sa nu conțina alcool.
Tratamente naturale
Extractul din arbore de ceai este o cura excelenta pentru tenul acneic. Îl poți gasi la farmacie, sau în diferite produse cosmetice și de îngrijire, sub forma de gel de spalat pe fața, baton corector, ulei de tratament, soluție purificatoare și chiar gel hidratant. Concentrația recomandata pe care trebuie sa o cauți într-un astfel de produs este de 15%.
Baia de aburi
…face minuni pentru ten. Pune într-un castron flori de mușețel și salvie, toarna peste ele apa fierbinte și înfașoara-ți capul cu un prosop. Da, nu e tocmai o placere pe caldurile astea, dar te vei convinge ca merita efortul. Nu degeaba se spune ca „sufera baba…”
Fara ulei
Evita produsele pe baza de uleiuri, pentru ca acestea blocheaza porii, împiedicând pielea sa respire. Acneea indusa cosmetic este o problema din ce în ce mai întâlnita în ziua de azi.
Par contagios
Evita contactul parului cu fața. Prinde-ți pletele atunci când dormi și spala-ți parul cel puțin o data la trei zile.
A stoarce sau a nu stoarce, aceasta-i intrebarea…
Majoritatea coșurilor nu trebuie stoarse, pentru ca reprezinta inflamații ale pielii și se pot infecta daca se sparg. Mai mult decât atât, îți pot lasa semne.
Cu toate astea, daca în toiul disperarii simți ca trebuie sa-ți storci un coș, folosește un șervețel steril și aplica o presiune ușoara. Cu cât storci mai tare, cu atât e mai probabil sa-ți lezezi pielea și sa capeți un semn la fel de inestetic ca și coșul în sine.
Suplimenteaza
Vitamina A, complex de vitamina B, vitamina E și zinc. Toate acestea îți vor fi de ajutor în încercarile tale de a scapa de acnee. Vitamina A poate fi folosita și sub forma de unguent.
Grasimi „rele” si grasimi „bune”
Acizii grași esențiali sunt o cura buna pentru pielea ta, deoarece dizolva depozitele de grasime și deblocheaza pielea. Îi gasești în diferite uleiuri de plante și în alimentație.
Nu abuza de medicamente
Unele produse farmaceutice, inclusiv o serie de contraceptive orale și corticosteroizi pot cauza sau agrava acneea.
Manânca sanatos
Acneea poate fi afectata de alimentație. Deși nu exista nici o dovada ca anumite alimente cauzeaza acnee, s-au observat reacții de acest fel la produse lactate, alune, grasimi, prajeli și ciocolata.
Emotia. În exces strica
Dezechilibrele emoționale pot perturba funcțiile digestive și endocrine, ducând la digestia insuficienta a uleiurilor, prin urmare, crescând nivelul de sebum la nivelul pielii. Exteriorizeaza-te. Nu lasa emoțiile sa te roada pe dinauntru.
Relax!!!
Cercetarile în domeniu au aratat ca persoanele cu acnee au un nivel mai ridicat de anxietate și agresivitate decât ceilalți. Sigur ca nu putem știi daca anxietatea a dus la acnee sau invers. În orice caz, merita sa faci ceva sa scapi de emoțiile negative. Exercițiile de relaxare te vor ajuta sa-ți controlezi anxietatea și iritabilitatea. Meditația, exercițiile de respirație, yoga, te vor pune în forma mult mai repede decât crezi.
Sursa: Super[!]