Accidentele cerebrale pot avea loc cel mai des în timpul unei perioade de aproximativ doua ore, dimineața sau seara, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori din Japonia și publicat în Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, informeaza BBC News Online.
Cercetatorii japonezi au examinat 12.957 de cazuri de accidente cerebrale și au remarcat faptul ca riscul este maxim între orele 6:00 și 8:00 dimineața și 6:00 și 8:00 seara. Riscul de accident cerebral este mai scazut în timpul somnului.
Cercetatorii de la Universitatea Iwate din Japonia sunt de parere ca explicația sta în modificarile care au loc în circulația sângelui controlata de ceasul biologic.
Cele mai comune cazuri de accidente cerebrale sunt cele ischemice produse din cauza blocarii circulației sângelui din artere în creier.
Accidentele hemoragice sunt mai puțin comune și apar atunci când se sparge un vas de sânge din creier. Acestea sunt de doua feluri: cu sângerare directa în țesutul creierului sau cu sângerare în arterele de la suprafața acestuia.
Accidentele ischemice se produc mai des dimineața, în timp ce accidentele hemoragice se produc mai des seara.
Potrivit cercetatorilor, cea mai importanta cauza a producerii unui accident cerebral o constituie fluctuațiile de tensiune arteriala. Studii anterioare au indicat faptul ca tensiunea arteriala este mai ridicata dimineața și seara.
Totuși, cercetatorii au subliniat ca exista și alți factori care favorizeaza producerea unor atacuri cerebrale: dimineața, placile sangvine, particule solide care se gasesc în sânge, au tendința de a se uni și forma cheaguri, iar sângele are o consistența mai mare.
Cercetatorii au declarat ca problema mai trebuie studiata întrucât exista mai multe tipuri de accidente ischemice, fiecare având alta cauza.