Absolventi de studii superioare, ajutati sa-si gaseasca un loc de munca

De: Pandaru Alin Daniel / 01.12.2011, 14:22
Absolventi de studii superioare, ajutati sa-si gaseasca un loc de munca
Fundatia pentru Educatie si Dezvoltare MediaPro alaturi de companiile partenere MEDIAFAX si MEDIA SAT, au finalizat analiza traseului profesional a peste 200 de someri absolventi de studii superioare din regiunea Bucuresti-Ilfov, prima activitate din cadrul proiectului Sanse mai bune pentru ocuparea tinerilor absolventi de studii superioare - STASS.

Ancheta sociologica pentru care s-au folosit chestionare, interviuri si focus group-uri si-a propus sa contureze profilul absolventului de facultate in functie de domeniu, sa masoare gradul in care acestia se pliaza pe cerintele actuale ale pietei muncii si sa identifice piedicile care ii aduc pe acestia in postura de someri.

Rezultatele au aratat ca aproape toti tinerii din grupul tinta considera gasirea unui loc de munca drept dificila sau foarte dificila (96%) in principal pentru ca in perceptia majoritatii (73%) ofertele pentru regiunea Bucuresti-Ilfov sunt putine sau foarte putine.

Fie ca folosesc site-urile de joburi, fie ca verifica direct joburile postate pe site-urile companiilor pentru care isi doresc sa lucreze, aproape jumatate dintre tinerii intervievati folosesc internetul pentru a-si creste sansele de angajare, in timp ce 20% apeleaza la prieteni, rude sau cunostinte.

Studiul arata, de asemenea, ca numarul tinerilor care au lucrat chiar in domeniul in care s-au pregatit este mic (35%), iar o treime dintre absolventii de studii superioare intervievati au avut locuri de munca care nu se pliau pe pregatirea lor academica.

Principalele nemultumiri generate de ultimul loc de munca sunt, in ordinea importantei: salariul, lipsa perspectivelor de dezvoltare personala, programul de lucru si relatia cu superiorii.

Acelasi studiu confirma, de asemenea, ca din perspectiva somerilor absolventi de studii superioare, experienta e prioritara studiilor de specialitate si nivelului de cunoastere a unei limbi straine cand vine vorba de preferintele angajatorilor.

In topul domeniilor considerate de absolventi ca s-ar plia cel mai bine din punct de vedere profesional conduc detasat Vanzari si IT&C, urmate de Asigurari, Inginerie/Tehnologie si Medical/Farmacie.

Pe baza aceste analize si a domeniilor de activitate identificate ca prioritare, proiectul STASS va continua cu lansarea unei platforme online care sa faca legatura dintre angajatori si absolventii de studii superioare si o campanie de consiliere a celor inscrisi in program privind oportunitatile de ocupare din regiunea Bucuresti-Ilfov. In aprilie, tot in cadrul proiectului, se va organiza si o bursa a locurilor de munca care va avea corespondent si in online.

Proiectul „Sanse mai bune pentru ocuparea tinerilor absolventi de studii superioare – STASS” (ID 75862) este derulat de Fundatia pentru Educatie si Dezvoltare MediaPro alaturi de companiile partenere MEDIAFAX si MEDIA SAT si este finantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.