ABN: Ne vom concentra pe corporate banking

19 06. 2002, 17:50
Piața de retail, adica operațiunile cu persoanele fizice, va avea cel mai mare potențial de creștere în sistemul bancar românesc în urmatorii ani. Toți bancherii știu acest lucru și acționeaza în consecința. Marea majoritate a bancilor aloca

Piața de retail, adica operațiunile cu persoanele fizice, va avea cel mai mare potențial de creștere în sistemul bancar românesc în urmatorii ani. Toți bancherii știu acest lucru și acționeaza în consecința.

Marea majoritate a bancilor aloca sume importante dezvoltarii acestui segment, pentru a se poziționa cât mai bine pe piața. Chiar daca știe ca retailul are un potențial mare de creștere, Robert Rekkers șeful operațiunilor din România ale grupului financiar olandez ABN Amro, spune ca banca are o alta strategie de dezvoltare pe piața româneasca.

ABN a decis sa nu investeasca în retail pe piața româneasca, ci sa se concentreze pe segmentul de corporate banking, adica pe operațiunile cu firmele. Atenția se îndreapta catre companiile mari și mijlocii, carora le pot fi oferite produse financiare de baza și complexe.

„Noi am decis sa nu investim în retail, ci sa ne concentram pe ce știm mai bine în România, respectiv pe corporate banking”, a declarat Robert Rekkers, președintele ABN Amro România. Rekkers spune ca banca pe care o conduce va fi foarte agresiva pe acest segment, pentru a-și apara poziția deja dobândita și a mai câștiga din aceasta piața.

Pâna în 2001, percepția pieței bancare a fost ca ABN este una din cele mai agresive banci. Totuși, în ultimul timp aceasta percepție s-a schimbat, datorita faptului ca dezvoltarea bancii nu a mai fost atât de vizibila.

Banca a pierdut un vicepreședinte în favoarea unui concurent – Banca Agricola-Raiffeisen, a luat un alt bancher, a pierdut clienți, a câștigat alții. Rezultatul se va vedea mai târziu.

La sfârșitul anului trecut, ABN era pe locul patru în sistemul bancar românesc, cu o cota de 5,5%, din punct de vedere al activelor bilanțiere. ABN avea 678,6 milioane euro active. Pe primele locuri erau BCR, cu o cota de 31,3%, BRD, cu 15,6% și CEC, cu 8,6%.

ABN a depașit în România rivalul sau dintotdeauna ING, din punct de vedere al activelor. ING avea o cota de piața de 5,1% și active bilanțiere de 627,9 milioane de euro.

Profitul net obținut de ABN în 2001, conform contabilitații românești, a fost de 34 milioane de dolari, în creștere cu 40% fața de anul anterior. Banca nu a dorit sa ofere detalii privind componența profitului. Capitalul propriu al bancii a ajuns la sfârșitul anului trecut la 30 milioane de dolari.

Decizia de a nu se axa pe retail va însemna pentru ABN Amro pierderea locului patru deținut în acest moment în fața altor banci. „Suntem conștienți de acest lucru. Totuși, marimea este relativa. Noi credem ca vom avea succes și vom fi foarte profitabili și cu active bancare mai mici”, a spus Rekkers.

Daca anul trecut creșterea bancii a fost de 40% din punct de vedere al profitului net și al activelor, pentru acest an ABN și-a redus ținta.

Concurența pe piața este mult mai mare, iar marjele de câștig sunt mai mici. În plus, dobânzile la titlurile de stat sunt în scadere. În ultimii trei ani, dobânzile mari la tiluri de stat au adus venituri importante bancilor, în special celor straine. „Ne așteptam sa creștem anul acesta cu 10-20%. Pe primele trei luni, creșterea a fost sub 10%, datorita unor efecte sezoniere în activitatea firmelor. Acum, noi creștem mult mai rapid și ne așteptam sa ne îndeplinim ținta”, a menționat Rekkers.

ABN a venit în România în 1995. În 1997 grupul olandez a fost în discuție pentru preluarea Bancii Ion }iriac, dar tranzacția nu a mai avut loc. Acum, Rekkers spune ca ABN nu vrea sa cumpere nici o banca în România.

Aceasta este situația în acest moment. De a participa la privatizarea Bancii Comerciale Române (BCR), cea mai mare banca de pe piața româneasca, nu poate fi vorba.

„Suntem fericiți cu ceea ce avem în România, iar strategia noastra nu include cumpararea unei banci. Noi avem o alta strategie. Vrem sa creștem intern, așa cum am facut-o pâna acum. Și am facut-o bine. În a doua parte a anului, vom deschide noi sucursale în alte orașe din România”, a spus Rekkers.

Daca atenția bancilor straine s-a concentrat pâna acum spre partea vestica a țarii, unde dezvoltarea economica este mai ridicata, Rekkers spune acum ca ABN se va concentra spre zona estica a țarii. Dupa perioada proasta dintre 1997-1999, sistemul bancar românesc arata mult mai bine acum, bancile cu probleme fiind eliminate. „Sectorul bancar este mult mai sanatos acum decât a fost în anii trecuți”, a spus Rekkers.

Privatizarea BCR, unde ING a luat o opțiune puternica, cel puțin la nivel declarativ, va schimba influențele pe piața economica româneasca. Aproape în totalitate sistemul va fi privatizat, statul controlând numai CEC și Eximbank. Dupa privatizarea BCR, ponderea acționarilor straini o va depași pe cea a românilor.

Paradoxal, deși este strain și conduce o banca straina pe piața româneasca, Rekkers spune ca nu este bine ca majoritatea sistemului bancar sa fie în mâini straine.

„Deplâng faptul ca nu exista banci locale puternice. Este bine sa ai un echilibru între bancile locale și cele straine. Ai nevoie de banci locale, cu legaturi locale, care pot avea anumite activitați pe care bancile straine nu le au”, a spus președintele ABN.

Cristian Hostiuc ZIARUL FINANACIAR