Agenția France Presse a realizat un abecedar al Campionatului European de fotbal din Portugalia, pe care îl prezentam în continuare:
A: Alcochete, un oraș situat la 20 de kilometri est de Lisabona, unde s-a aflat cantonamentul reprezentativei Portugaliei, loc obișnuit de pregatire al formației Sporting Lisabona.Â
B: Baros Milan, cehul care a devenit golgheterul Euro-2004 înscriind cinci goluri, deși a fost accidentat timp de cinci luni în sezonul trecut și a fost lasat pe banca de rezerve de tehnicianul echipei FC Liverpool, Gerard Houllier.Â
C: Crachats (n.r. – scuipați, în limba franceza). Cei ai italianului Francesco Totti și ai elvețianului Alexander Frei, surprinși în flagrant delict de camerele de televiziune și suspendați.Â
D: Decepții. Cele ale celor cinci mari echipe ale Europei, care au avut un parcurs mediocru. Italia, Spania și Germania au fost eliminate în faza grupelor, iar Franța și Anglia au parasit competiția în sferturile de finala.
E: Eliminare. O singura eliminare directa a fost înregistrata în perioada Euro-2004, cea a fotbalistului rus Ovcinikov, în meciul cu Portugalia. Un adevarat record.
F: Figo, Luis. Capitanul reprezentativei Portugaliei se credea intangibil. Scos din joc de Scolari în sferturile de finala, el a fost desemnat apoi „omul meciului” în semifinala cu Anglia. Un adevarat domn. Â
G: Gruyere (n.r. – perforat), precum apararea selecționatei Bulgariei, care a încasat noua goluri în trei meciuri.
H: Homeric, precum parcursul noii campioane a Europei. Grecia a uimit toți observatorii prin calitatea organizarii jocului sau, prin abnegație și capacitatea de a strica reputația echipelor mari. Totul sub bagheta antrenorului german Otto Rehhagel.
I: Incidente. Înca o data au fost puse pe seama suporterilor englezi, care au provocat altercații la Albufeira. Un englez a fost înjunghiat mortal de un ucrainian, pe o strada din Lisabona.
J: Jeunesse (n.r. – tinerețe). Aceasta ediție a Campionatului European va ramîne una a schimbului de generații și a triumfului tinereții, odata cu afirmarea unor tineri talentați precum portughezul Cristiano Ronaldo și englezul Wayne Rooney.
K: Karagounis. Acest pivot al echipei Greciei, selecționata ce a reprezentat revelația turneului, a fost și marcatorul primului gol al Euro-2004, în meciul cu Portugalia, scor 2-1.
L: Letonia. Aceasta echipa, deși a fost departe de a fi favorita, a facut sa tremure cele trei mari selecționate din grupa sa, înregistrînd un egal în meciul Germania (0-0), o înfrîngere strînsa în partida cu Cehia (1-2), iar apoi o înfrîngere în fața Olandei (0-3)
M: Madrid (Real Madrid). Raul, Beckham și Zidane, capitani ai reprezentativelor Spaniei, Angliei și Franței, nu au facut cinste clubului spaniol. Doar Figo, capitan al echipei Portugaliei, a jucat la adevarata sa valoare.Â
N: Nedved. Capitanul reprezentativei Cehiei, deși a avut un sezon dezamagitor la Juventus Torino, i-a facut pe sceptici sa taca și a demonstrat la Euro-2004 ca a meritat sa cîștige Balonul de Aur.
O: Olson Lars Christer (UEFA). Directorul general al UEFA s-a felicitat pentru coorganizarea Campionatului European subliniind succesul transmisiilor televizate, care au fost urmarite de peste 50 de milioane de telespectatori… în China.Â
P: Pays-Bas (n.r. – Olanda), care a avut din nou un eșec în semifinalele competiției. În echipa a existat unitate, dar aceasta nu s-a reflectat în rezultate. Ruud van Nistelrooy, dezamagit, s-a lasat dus de val și a insultat un arbitru, fapt pentru care a primit doua meciuri suspendare.Â
Q: Q.G. d’Espinho, cantonamentul arbitrilor, situat la 20 de kilometri sud de Porto. Acolo ei s-au antrenat și au vizionat înregistrari ale partidelor unui Campionat European la care, pentru prima data, nu au existat polemici, brigazile de arbitri fiind formate din persoane de aceeași naționalitate.
R: Rehhagel, Otto. Antrenorul german al reprezentativei Greciei, supranumit de greci „regele Otto”, a fost tehnicianul – revelație al Euro-2004.
S: Scandinavii. Suedia și Danemarca au fost senzația primei faze a competiției, calificîndu-se în sferturile de finala dupa ce au eliminat Italia, datorita unui rezultat de egalitate, scor 2-2, înregistrat în ultimul meci al grupei.
T: tirs au but et penalties (n.r. – lovituri pe poarta și penaltiuri). Sînt de reținut în special cele doua penaltiuri ratate de englezul David Beckham, în meciurile cu Franța și Portugalia. Un an secetos pentru „Spice boy”.
U: Urs Meier. Arbitrul evețian a primit mii de mesaje de amenințare dupa ce a anulat un gol al reprezentativei Angliei. Aceasta campanie orchestrata de cîteva tabloide britanice a fost criticata aspru de UEFA.Â
V: Voller, Rudi. Antrenorul vicecampionilor mondiali a preferat sa demisioneze dupa eliminarea Germaniei de la CE, în faza grupelor.
W: Wi-fi. Acest sistem de transmisie la viteza mare este folosit de toate instituțiile importante. A facut furori în Portugalia, unde sectoarele rezervate presei au devenit veritabile rețele de comunicație.Â
X: Xabi Alonso. Mijlocașul formației Real Sociedad, care este dorit și de Real Madrid, este simbolul unei noi generații a echipei Spaniei, cea mai tînara formație de la Euro-2004.Â
Y: Yartsev, Gheorghi. Dupa un debut catastrofal (doua înfrîngeri), antrenorul rus a avut meritul de a-și mobiliza din nou trupele, obținînd apoi o victorie, cu scorul de 2-1, în meciul cu Grecia.
Z: Zagorakis, Theodoros. Capitanul echipei Greciei, ales cel mai bun jucator al Campionatului European, închide lista. La ultima litera s-ar fi putut afla, înca o data, Zinedine Zidane, singurul francez care a fost ales în echipa Euro-2004, dar nu este cazul.
Mediafax