Regizorul român Sergiu Nicolaescu a murit la vârsta de 82 de ani. Regizorul a decedat în această dimineață, 3 ianuarie 2013, la ora 8.20, la Spitalul Elias din Capitală, în urma complicațiilor cardiace și pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat.
Sergiu Nicolaescu fusese internat la Spitalul de Urgență Elias din data de 26 decembrie pentru o afecțiune digestivă cronică. Ulterior a fost diagnosticat cu o altă afecțiune și apoi operat laparoscopic în data de 28 decembrie.
Interventia chirurgicală a fost impusă de evoluția clinică în contextul afecțiunii digestive cronice benigne cunoscute. El a fost operat recent de peritonită.
Cu o săptămână înainte de internare, Nicolaescu a căzut în timp ce se îndrepta spre garajul său, el suferind un traumatism toracic, respectiv i s-au fisurat câteva coaste.
Regizorul Sergiu Nicolaescu va fi incinerat sâmbătă, 5 ianuarie 2013, în cadrul unei funeralii private.
„În temeiul art. 78 din Codul civil intitulat «Respectul persoanei decedate», vă solicit să tratați cu decența și respectul cuvenit, tragicul eveniment cauzat prin dispariția soțului meu, Sergiu. Totodată, vă interzic să publicați/ difuzați materiale de presă scrisă, și/ sau audiovizuală ori internet, respectiv fotografii sau filme audio/video de la înmormântarea soțului meu. Precizez că aceste lucruri au legătură cu viața mea intimă, personală și de familie, într-un moment dramatic al vieții mele„, spune Dana Nicolaescu, soția regizorului, într-un document remis Mediafax.
Filmografia lui Sergiu Nicolaescu – regizor, actor de film, scenarist și producător de film – cuprinde peste 50 de lungmetraje, dintre care cele mai cunoscute sunt „Atunci i-am condamnat pe toți la moarte” (1971), „Cu mâinile curate” (1972), „Osânda” (1976), „Ultima noapte de dragoste”, „Nea Mărin miliardar” (1979), „Ciuleandra” (1985), „Mircea” (1989), „Coroana de foc” (1990), „Triunghiul morții” (1999), „Orient Express” (2004), „15” (2005), „Supraviețuitorul” (2008).
Dacă filmul „Orient Express” a fost cea mai vizionată premieră românească a anului 2004, probabil că cea mai impresionantă producție semnată de regizorul Sergiu Nicolaescu a fost „Mihai Viteazul” (1979), cu Amza Pellea în rolul principal – creație de referință în istoria filmului românesc.
Printre cele mai recente filme ale lui Sergiu Nicolaescu se numără „Ultimul corupt”, lansat la începutul acestui an și care este o continuare a lungmetrajului „Poker” (2010).