Charlie Watts, bateristul trupei rock The Rolling Stones, a murit la vârsta de 80 de ani, a anunţat agentul său, Bernard Doherty, care a deplâns dispariţia „unuia dintre cei mai mari toboşari din generaţia sa”.
„Cu imensă tristeţe anunţăm decesul dragului nostru Charlie Watts”, a spus agentul său într-un comunicat, adăugând că acesta „a murit paşnic într-un spital londonez în cursul zilei de marţi înconjurat de familia sa”. În aceeaşi declaraţie s-a făcut apel și la respectarea intimităţii familiei, membrilor trupei şi a prietenilor apropiaţi.
La începutul lunii august a fost anunţat că muzicianul nu va participa la turneul american al formaţiei, programat pentru toamna aceasta, pentru că se recuperează în urma unei proceduri medicale care nu a fost specificată. În 2004, el a fost tratat pentru cancer la gât şi, în afară faptului că în anii 1980 s-a luptat cu dependenţa de droguri, nu a avut probleme de sănătate majore.
Watts a fost supus „unei operaţii care a fost un succes, dar medicii au concluzionat că are nevoie de odihnă şi recuperare”, a spus la începutul lunii un purtător de cuvânt al trupei.
Charlie Watts a fost înlocuit cu Steve Jordan pentru turneul în Statele Unite, care ar trebui să înceapă la St Louis, la 26 septembrie.
Bateristul, care a împlinit 80 de ani în iunie, era membru al The Rolling Stones din 1963. Alături de solistul Mick Jagger şi de chitaristul Keith Richards, Charlie Watts a pus bazele faimoasei trupe rock.
The Rolling Stones, înfiinţată la Londra în 1962, este una dintre cele mai apreciate formaţii rock din lume. Până în prezent, grupul britanic a lansat 30 albume de studio, care au fost vândute în aproximativ 200 de milioane de copii pe plan mondial. Între discurile de referinţă se numără „Their Satanic Majesties Request” (1967), „Beggars Banquet” (1968), „Let It Bleed” (1969), „Sticky Fingers” (1971), „Exile on Main St” (1972), „It’s Only Rock ‘n Roll” (1974), „Tattoo You” (1981), „Steel Wheels” (1989), „Voodoo Lounge” (1994) şi „Bridges to Babylon” (1997).
Trupa şi-a schimbat componenţa în câteva rânduri, însă relaţiile dintre membrii săi au rămas amicale şi ei au cântat în mai multe rânduri împreună, în proiecte independente. Cea mai recentă formulă: Mick Jagger (din 1962 – voce, chitară), Keith Richards (1962 – chitară, voce), Charlie Watts (1963 – 2021, tobe) şi Ronnie Wood (din 1975, chitară).
Grupul britanic a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame în 1989.
Cel mai recent album de studio al formaţiei, „Blue & Lonesome”, a fost lansat în 2016. În ultimii ani, au fost relansate versiuni remasterizate şi extinse ale creaţiilor trupei, iar la finalul acestui an e aşteptat şi un nou material discografic.
Născut pe 2 iunie 1941, la Londra, Charles Robert Watts a crescut înconjurat de muzică şi în tinereţe era pasionat de sound-ul unora ca Jelly Roll Morton şi Charlie Parker. A început să cânte la tobe în timpul liceului. Atras de jazz, impunător pe scena emergentă londoneză, după cum îşi aminteşte Keith Richards în autobiografia „Life”, Charlie Watts a fost – cu greu – cooptat în The Rolling Stones, în 1963. Discret şi elegant, considerat unul dintre cei mai buni toboşari din toate timpurile, el a apărut pe toate albumele trupei lansate începând cu acel an.
„Pentru mine, Charlie Watts este ingredientul secret al acestei afaceri”, scria Richards despre aportul prietenului şi colegului său la trupă.
Charlie Watts a apărut anul trecut live cu The Rolling Stones în concertul caritabil online „One World: Together at Home”, iar pe scenă, în faţa publicului, a urcat ultima dată la vârsta de 78 de ani, susţinând concerte de câte două ore în turneul „No Filter”.
Foto: Profimedia Images
CITEȘTE ȘI: Bateristul Rolling Stones, Charlie Watts, nu va participa la turneul american din 2021 al trupei