Hannah Warren, o fetiță în vârstă de 2 ani care s-a născut fără trahee și a devenit cel mai tânăr pacient din lume căruia i-a fost transplantat un organ obținut prin bio-inginerie, a murit, duminică, la un spital din Illinois, SUA.
Hannah Warren, născută în 2010 în Coreea de Sud, nu a putut până acum să respire, să mănânce, să bea sau să înghită singură și avea doar 1% șanse de supraviețuire. De la naștere, până la operația de pe 9 aprilie de la Spitalul pentru Copii din Illinois care a reprezentat ultima tentativă a medicilor de a-i salva viața, micuța a stat într-un spital din Seoul, Coreea.
Doctorii le-au spus inițial părinților că nu există soluții pentru Hannah și că tot ce au de făcut este să aștepte ca fiica lor să moară. Ulterior, ei au efectuat o operație care părea salvatoare, folosind celule stem din măduva osoasă a fetiței pentru a construi traheea de care ea avea nevoie. Celulele au fost cultivate în laborator utilizând o matriță din material plastic, iar în mai puțin de o săptămână acestea s-au înmulțit suficient încât să populeze matrița și să creeze o trahee gata de a fi transplantată micuței.
Hannah Warren
Intervenția chirurgicală a avut loc în Spitalul pentru Copii din Illinois și a durat 9 ore. Deși noua trahee era funcțională, plămânii copilului au cedat treptat.
Intervenția chirurgicală i-a adus împreună pe chirurgul italian stabilit în Suedia Dr. Paolo Macchiarini, care a fost și pionierul acestei tehnici de bio-inginerie folosind celule stem, și pe chirurgul pediatru Mark Holterman, de la Spitalul pentru Copii din Illinois, care s-a intalnit cu familia lui Hannah într-o călătorie de afaceri pe care a făcut-o în Coreea de Sud. Părinții fetiței nu și-au putut permite o astfel de intervenție la spitalul în care lucrează Dr. Macchiarini (Institutul Karolinska din Stockholm), însă Dr. Mark Holterman a ajutat familia și l-a adus pe Macchiarini în SUA pe cheltuiala Spitalului pentru Copii din Illinois
Hannah Warren și părinții ei
Dr. Macchiarini a efectuat deja 14 operații de transplantare a unor trahei obținute din celule stem proprii ale pacientilor – 5 intervenții au folosit matrițe construite manual (ca în cazul lui Hannah), iar 9 intervenții au folosit matrițe obținute de la un donator decedat, așa cum s-a întâmplat în cazul unui băiețel de 10 ani operat în Marea Britanie. Toți pacienții sunt sănătoși, cu excepția lui Hannah și a unui bărbat în vârstă de 30 de ani care suferea de cancer la trahee în stadiu avansat și care a decedat după 4 luni de la operație.
Doar 1 din 50.000 de copii din întreaga lume sunt născuți cu defecte de trahee. Procedurile medicale care utilizează celule stem au început să fie folosite pentru a crea și alte părți ale corpului (vezică urinară, uretră, vene) și reprezintă o speranță de tratament pentru defecte din naștere sau pentru diferite boli ale copilăriei. Cercetătorii speră că vor putea folosi metoda și pentru a crea organe solide (rinichi, ficat), spune Dr. Anthony Atala, Director la Institutul de Medicină Regenerativă al Universității Wake Forest.