Actorul și regizorul Ion Caramitru, director al Teatrului Naţional Bucureşti (TNB), a murit la vârsta de 79 de ani, duminică.
Ion Caramitru era internat la Spitalul Elias, iar medicii de acolo au confirmat că, după trei săptămâni în care s-a luptat cu un stafilococ foate rezistent la antibiotice, lupta sa a luat sfârșit. Surse medicale au declarat, pentru Gândul, că s-au încercat toate tratamentele posibile, dar, din păcate, actor a suferit o insuficiență multiplă de organe.
Născut pe 9 martie 1942, în București, Ion Caramitru a fost directorul Teatrului Naţional ”I. L.Caragiale” din Bucureşti (TNB) din anul 2005. A fost președinte al UNITER din 1990, iar, între 1996 și 2000, a fost ministru al Culturii. În 2017, el a fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră pusă în slujba teatrului şi filmului.
Ion Caramitru a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”, Bucureşti, în 1964, și a mai jucat pe scena Teatrului Bulandra, unde a și fost director, în perioada 1990 – 1993.
În teatru, repertoriul lui Ion Caramitru a cuprins roluri principale în piese de William Shakespeare, A.P. Cehov, Luigi Pirandello, Georg Büchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset. A colaborat cu mari regizori ai scenei româneşti precum Sică Alexandrescu, Moni Ghelerter, Liviu Ciulei, Vlad Mugur, Andrei Şerban, Radu Penciulescu, Alexandru Tocilescu, Cătălina Buzoianu.
A jucat în filme precum „Pădurea spânzuraţilor”, premiat la Cannes, în 1965, pentru regie (Liviu Ciulei), „Iarba verde de acasă”, de Stere Gulea (1978), „Ecaterina Teodoroiu”, de Dinu Cocea, dar și seria „Liceenii”, potrivit uniter.ro. A jucat și în filme străine precum „Kafka” (1991), de Steven Soderbergh, „Mission: Impossible”, de Brian de Palma, și „Amen” (2002), de Costa-Gavras.
CITEȘTE ȘI: Ion Caramitru e căsătorit de 40 de ani cu o colegă de scenă! Cât de frumoasă este Micaela