:-) a împlinit 25 de ani
Scott Fahlman, profesor de informatica la Universitatea Carnegie Mellon, din Pittsburg, a inventat în urma cu 25 de ani un mod de a exprima emoții mult mai direct, iar de atunci semnul a fost folosit de toți internauții din lume.
Inveția nu a fost una întâmplatoare. Pe 19 decembrie 1982, Scott Fahlman a discutat cu colegii sai despre modalitațile de a nuanța discuțiile neutre din mesajele electronice și a propus, ca mod de a sublinia o gluma, un mic desen pe care toți sa îl poata face din tastatura. Semnul 🙂 a suferit apoi modificari pentru a exprima o gama mai larga de emoții. Astfel, pentru a spune ca o gluma a fost proasta trebuie sa folosești o alta paranteza 🙁 și așa mai departe.
„Aceasta invenție s-a raspândit și în alte universitați și laboratoare de cercetare”, a explicat Fahlman. „În câteva luni, am vazut cum apareau zeci de fețe smiley. Printre primele aparute a fost cea cu ochelari 8-), cea care face cu ochiul 😉 și cea uimita :-o”, a explicat profesorul.
Emoticon-urile, porecla acestor simboluri, au aparut în nenumarate versiuni, toate cu scopul de a exprima cât mai multe emoții de catre persoanele care vorbesc prin email, pe chat, pe forumuri, încercând astfel sa dea culoare discuțiilor, sa le clarifice.
Mii de alte desene sofisticate, animate și audio, circula pe internet, înfațișând personaje de la cowboy la babane sau Harry Potter, toate putând fi descarcate gratuit de pe internet, pentru ca sunt finanțate din publicitate.
Un barbat de circa 30 de ani a decedat sâmbata, 15 septembrie, într-un internet cafe din Canton (sudul Chinei), dupa ce s-a jucat în rețeaua de internet fara întrerupere timp de trei zile, relateaza AFP, citat de Rompres.
„Potrivit primelor concluzii, faptul ca a stat atât de mult timp pe internet este sigur cauza morții, provocata de o problema cardiaca”, a indicat un medic, citat de o publicație din Beijing. Barbatul, cu o alura robusta și „care nu avea nici o rana aparenta”, potrivit unui martor, ar fi leșinat brusc în fața monitorului sâmbata dupa-amiaza.