A fost odată un hobbit

De: Mioara Tronaru / 11.12.2013, 11:49
A fost odată un hobbit
”O poveste cu un hobbit” este prima carte publicată de J.R.R. Tolkien, lingvist şi profesor la Universitatea Oxford. Se întâmpla prin 1936 şi era o carte pentru copii. Câţiva ani mai târziu, între 1954 şi 1955, apăreau cele trei volume din ”Stăpânul inelelor”, de această dată o lucrare destinată publicului adult. Până în 2001, nimeni nu-şi mai amintea de hobbiţi...

The Lord of the Rings / Stăpânul inelelor

Peter Jackson: ”Am dedicat şapte ani din viaţa mea scrierii, regizării şi producerii trilogiei . A fost o odisee epuizantă, aproape la fel ca odiseea personajelor noastre, Frodo şi Sam, cu puţin somn, o viaţă care nu mai avea nimic normal în ea şi numeroase momente în care mă întrebam dacă voi mai ajunge vreodată la capăt…”.

 

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring / Stăpânul inelelor: Frăţia inelului (2001)

Regia: Peter Jackson. Cu: Elijah Wood, Ian McKellen, Liv Tyler.

Tânărul hobbit Frodo Baggins moşteneşte un inel, însă acest inel nu este un obiect oarecare. Este Inelul Unic, un instrument al puterii absolute care îi poate permite lui Sauron, Seniorul Tenebrelor din Mordor, să conducă Pământul de Mijloc şi să transforme locuitorii săi în sclavi. Frodo împreună cu o frăţie loială formată din hobbiţi, oameni, un vrăjitor, un pitic şi un elf trebuie să ducă Inelul din Pământul de Mijloc la Muntele de Foc, unde a fost forjat prima dată şi să îl distrugă pentru totdeauna. O asemenea călătorie presupune avântarea în teritoriile deţinute de Seniorul Tenebrelor, unde îşi adună armata sa de orci. Iar Frătia nu se luptă doar cu forţele exterioare ale răului, ci şi cu disensiunile din interior şi influenţa corupătoare a Inelului însuşi. Cursul istoriei viitoare este dat de destinul Frăţiei.

 

The Lord of the Rings: The Two Towers / Stăpânul inelelor: Cele două turnuri (2002)

Regia: Peter Jackson. Cu: Elijah Wood, Ian McKellen, Liv Tyler.

Pe dealurile din Emyn Muil, hobbitul rătăcit, Frodo, şi Sam descoperă că au fost urmăriti de misteriosul Gollum. O creatură abilă, el însuşi atras de Inel, Gollum promite să-i conducă la Porţile Negre din Mordor, dacă ei îl vor elibera. Sam nu are încredere în noul tovarăş, dar lui Frodo îi este milă de Gollum. Traversând Pământul de Mijloc, Aragorn, arcaşul elf Legolas şi piticul Gimli ajung la regatul asediat al lui Rohan, al cărui fost mare rege Theoden căzuse sub influenţa malefică a lui Saruman, prin intermediul spionului său, sinistrul Wormtongue. Eowyn, nepoata regelui, recunoaşte un conducător în războinicul Aragorn. Crezând că îşi va găsi singur calea spre ea, Aragorn este constant bântuit de amintiriea elfei Arwen şi de pactul pe care ei doi îl făcuseră. Gandalf renaşte ca Gandalf cel Alb şi continuă lupta sa distrugătoare cu Balrog, reamintindu-i lui Aragorn că destinul său este să unească poporul din Rohan cu ultimii susţinători ai rezistenţei umane, poporul din Gondor. Între timp, hobbiţii capturaţi Merry şi Pippin au evadat, scăpând de Uruk-hai în misterioasa pădure Fangorn, unde descoperă un aliat neaşteptat printre copacii seculari, pe Treebeard, un copac viu, ce poate merge, a cărui pădure a fost decimată de Saruman.

 

The Lord of the Rings: The Return of the King / Stăpânul inelelor: Întoarcerea regelui (2003)

Regia: Peter Jackson. Cu: Ian McKellen, Elijah Wood.

Forţele lui Sauron au atacat capitala Gondor din Minas Tirith în asediul suprem asupra omenirii. Păzit de un lord slăbit, regatul odinioară măreţ nu a avut niciodată nevoie mai mare de un rege. Întrucât Gandalf încearcă cu disperare să mobilizeze forţele distruse din Gondor, Théoden unifică războinicii din Rohan pentru a se alătura luptei. Deşi sunt loiale, curajoase şi pasionale, forţele oamenilor – cu Eowyn şi cu Merry ascunşi printre ele – nu se pot compara cu legiunea imensă de inamici ce se abate asupra regatului.

 

Saga ”Stăpânul inelelor” în cifre:

– încasări:

871 milioane de dolari – The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring

926 milioane de dolari – The Lord of the Rings: The Two Towers

1.119 milioane de dolari – The Lord of the Rings: The Return of the King

– 300 milioane de dolari bugetul întregii trilogii

– 915.000 de metri de peliculă utilizată

– 90.000 de fotografii pe platouri

– 48.000 de piese arme şi armuri fabricate

– 20.602 de figuranţi

– 20.000 de dolari pentru garderoba lui Arwen (Liv Tyler)

– 19.000 de costume

– 10.000 de măşti

– 6.000 m² suprafaţa studiourilor Weta Workshop

– 2.400 tehnicieni

– 1.600 de ”picioare” pentru hobbiţi

– 800 de scene cu efecte speciale numai pentru ”Stăpânul inelelor: Cele două turnuri”

– peste 700 de actori într-o singură scenă

– 600 de scene cu efecte speciale numai pentru ”Stăpânul inelelor: Frăţia inelului”

– 550 de ore de making-of

– 400 de pagini de scenariu

– 350 decoruri construite şi mai mult de 100 de locuri de filmare

– până la 250 de cai pentru o singură scenă

– 200 de măsti de orci

– 159 de proteze pentru nas pentru Gandalf (Ian McKellen)

– 150 de costume create pentru fiecare civilizaţie

– 148 de tehnicieni pentru o singură scenă

– 40 de oameni în departamentul de costume

– 30 – 40 de costume pentru hobbiţi

– 15 luni de filmări

– 13 nominalizări la Oscar şi patru statuete (cea mai bună muzică, cele mai bune efecte speciale, cel mai bun machiaj şi cea mai bună imagine) pentru ”Stăpânul inelelor: Frăţia inelului”

– 6 nominalizări la Oscar şi 2 statuete (cele mai bune efecte speciale şi cel mai bun montaj de sunet) pentru ”Stăpânul inelelor: Cele două turnuri”

– 3 filme turnate simultan

 

”Aprobat P.J.”

În timpul pre-producţiei, o ştampilă specială ”Aprobat P.J.” (”Aprobat de Peter Jackson”) a fost creeată pentru a fi aplicată pe schiţele acceptate de regizor. Fiecare designer nu-şi dorea decât un singur lucru: ca pe schiţele lui să apară celebra ştampilă.

 

Naşterea proiectului

Din 1994, i-a venit ideea adaptării cărţilor lui Tolkien lui Peter Jackson. S-a dus cu proiectul la Miramax care i-a zis că e super, dar facem un singur film. Aşa că regizorul şi-a luat bocceluţa şi a plecat la New Line Cinema. Era începutul unei frumoase… aventuri!

 

Fran Walsh a ţipat bine!

Scenarista şi soţia lui Peter Jackson, Fran Walsh, este cea care şi-a împrumutat vocea, mai precis ţipătul inuman, spectrelor inelului, cavalerilor negri care sunt tot timpul pe urmele lui Frodo.

 

 

”The Hobbit”

 

Dintr-o singură cărticică, regizorul Peter Jackson a reuşit să scoată trei filme: pe 12 decembrie 2012 – ”The Hobbit: An Unexpected Journey”, pe 13 decembrie 2013 – ”The Hobbit: The Desolation of Smaug”, iar pe 17 decembrie 2014 – ”The Hobbit: There and Back Again”.

 

The Hobbit: An Unexpected Journey / Hobbitul: O călătorie neaşteptată (2012)

R: Peter Jackson. Cu: Martin Freeman, Ian McKellen, Andy Serkis, Elijah Wood.

Aventura urmăreşte călătoria lui Bilbo Baggins care ajunge să ia parte la o expediţie de proporţii, pentru a redobândi de la fiorosul dragon Smaug regatul pierdut al gnomilor, Erebor. Abordat pe nepusă masă de vrăjitorul Gandalf cel Sur, Bilbo se alătură unui grup de treisprezece gnomi, conduşi de legendarul războinic Thorin Scut de Stejar. Călătoria lor îi va purta în ţara Pustietăţii, pe tărâmuri înşelătoare, pline de goblini, wargi, orci, şi vrăjitori. Deşi ţinta lor se află la răsărit, către Muntele Singuratic, ei trebuie mai întâi să treacă prin tunelurile goblinilor, unde Bilbo întâlneşte creatura care îi va schimba viaţa pentru totdeauna… Gollum. Singur cu Gollum pe malurile unui lac subteran, neştiutorul Bilbo Baggins nu doar că descoperă în el însuşi un curaj şi o ingeniozitate care îl surprind şi pe el, dar intră şi în posesia „preţiosului” inel al lui Gollum, cu calităţi misterioase şi foarte folositoare. Un simplu inel de aur, de care se leagă soarta întregului Pământ de Mijloc într-un mod pe care Bilbo nici nu şi-l poate imagina încă.

 

The Hobbit: The Desolation of Smaug / Hobbitul: Dezolarea lui Smaug (2013)

R: Peter Jackson. Cu: Ian McKellen, Martin Freeman, Benedict Cumberbatch.

Continuă aventurile lui Bilbo Baggins pe parcursul călătoriei alături de vrăjitorul Gandalf şi cei 13 pitici, conduşi de Thorin Oakenshield, în misiunea lor de a pune din nou stăpânire pe Regatul Pierdut, Erebor. Bilbo şi ai săi companioni trebuie să înfrunte multe pericole, să parcurgă teritorii ostile şi să ţină piept, în final, înfricoşătorului şi vicleanului dragon Smaug.

 

The Hobbit: There and Back Again / Hobbitul: Acolo şi înapoi din nou (2014)

Regia: Peter Jackson. Cu: Martin Freeman, Benedict Cumberbatch.

Bilbo, Gandalf şi gnomii se află în bârlogul dragonului Smaug. Nu mai trebuie decât să ia aurul şi să se întoarcă veseli acasă. Dar dragonul nu e de acord cu planurile lor.

 

O călătorie îndelung aşteptată

Încă de la ”Întoarcerea regelui”, ultima parte a seriei ”Stăpânul inelelor”, se vorbea despre o ecranizare a romanului ”O poveste cu un hobbit”, scris tot de J.R.R. Tolkien. Iniţial, proiectul i-a fost pus în braţe lui Sam Raimi, de la acesta a trecut la Guillermo del Toro, care s-a trezit faţă în faţă cu greva scenariştilor (la începutul lui 2008), cu problemele financiare de la MGM şi a scăpat în fine de corvoadă plasându-i-o, în iunie 2010, lui Peter Jackson.

 

Martin Freeman şi hobbit-ul

Marele favorit pentru a-l interpreta pe Bilbo a fost vreme îndelungată James McAvoy. Apoi a început să se vorbească despre Daniel Radcliffe, David Tennant, Shia LaBeouf, Erryn Arkin şi chiar Tobey Maguire. Rolul i-a revenit însă lui Martin Freeman. În primul moment, Martin Freeman a refuzat din cauza unor încălecări în orarul de filmare pentru serialul ”Sherlock”, dar în final producătorii i-au aranjat în aşa fel programul încât să aibă timp şi de o deplasare în Noua Zeelandă.

 

Bennedict Cumberbatch şi Smaug

”The Hobbit: The Desolation of Smaug” ne face bucuria de a ni-l aduce în prim-plan pe dragonul Smaug, după ce, în prima parte, abia i-am văzut umbra. Pentru a-l ”interpreta”, Peter Jackson s-a bazat pe Bennedict Cumberbatch.

 

Nişte hobbiţi foarte profitabili

Cu siguranţă ”The Lord of the Rings” a devenit una dintre trilogiile importante ale epocii. Iar asta se vede şi în cifrele de la box office. Am ales câteva dintre topurile relevante. În All Time Box Office, care strânge filmele cu cele mai mari încasări din toate timpurile, ”The Lord of the Rings: The Return of the King” ocupă locul 7. În topul dedicat genului fantasy, sunt în top 10 toate cele trei părţi din ”Stăpânul inelului”, dar şi primul ”Hobbit”, intrat direct pe locul 7. Şi, desigur, în topul personal al regizorului Peter Jackson, toată gaşca hobbiţilor ocupă primele patru locuri.

 

All Time Box Office

1. Avatar – 2.782 milioane $

2. Titanic – 2.186 milioane $

3. Marvel’s The Avengers – 1.518 milioane $

4. Harry Potter and the Deathly Hallows – 1.341 milioane $

5. Iron Man 3 – 1.215 milioane $

6. Transformers: Dark of the Moon – 1.123 milioane $

7. The Lord of the Rings: The Return of the King – 1.119 milioane $

8. Skyfall – 1.108 milioane $

9. The Dark Knight Rises – 1.084 milioane $

10. Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest – 1.066 milioane $

 

Fantasy

1. Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2 – 381.011.219 $

2. The Lord of the Rings: The Return of the King – 377.845.905 $

3. The Lord of the Rings: The Two Towers – 342.551.365 $

4. Alice in Wonderland – 334.191.110 $

5. Harry Potter and the Sorcerer’s Stone – 317.575.550 $

6. The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring – 315.544.750 $

7. The Hobbit: An Unexpected Journey – 303.003.568 $

8. Harry Potter and the Half-Blood Prince – 301.959.197 $

9. Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1 – 295.983.305 $

10. Harry Potter and the Order of the Phoenix – 292.004.738 $

 

Peter Jackson

1. The Lord of the Rings: The Return of the King – 377,845,905 $

2. The Lord of the Rings: The Two Towers – 342,551,365 $

3. The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring – 315,544,750 $

4. The Hobbit: An Unexpected Journey – 303,003,568 $

5. King Kong – 218,080,025 $

6. The Lovely Bones – 44,114,232 $

7. The Frighteners – 16,759,216 $

8. Heavenly Creatures – 3,049,135 $

9. Dead Alive – 242,623 $

10. Forgotten Silver – 26,459 $

 

Mioara Tronaru