Astronomii de la Observatorul European Austral (ESO) au fotografiat o stea hipergiganta galbena, pe care au denumit-o „nebuloasa in forma de ou ochi”, pentru ca centrul ei este rotund si mult mai condensat – asemanator galbenusului – si exteriorul ei are un contur neregulat – asemanator albusului.
In spatele acestei denumiri ciudate, steaua – care a primit denumirea oficiala IRAS 17163-3907 – poseda cateva caracteristici exceptionale, ea fiind de o mie de ori mai mare decat Soarele nostru, iar stralucirea ei este de circa 500.000 de ori mai puternica, au precizat expertii de la ESO, miercuri, informeaza Gandul.info.
Fara aceste caracteristici deosebite, nebuloasa, aflata la o distanta de 13.000 de ani lumina, nu ar fi putut fi observata de pe Terra, nici chiar de Very Large Telescope (VLT) al ESO din desertul chilian Atacama.
Astronomii au descoperit „nebuloasa în formă de ou ochi”
Hipergigantele galbene alcatuiesc o clasa de stele uriase foarte active, care elimina praful si gazele ce formeaza invelisul nebuloasei. Ele isi incheie viata printr-o explozie spectaculoasa, transformandu-se in supernove.
Recent, cercetatorii au descoperit, la numai 20 de ani lumina (ceea ce este putin, raportat la dimensiunile spatiului), o planeta, numita Gliese 581 d, care are o atmosfera stabila, temperaturi confortabile si suprafata acoperita de apa.