A fost creat un fir de silicon de 10.000 de ori mai subtire ca firul de par
Studiile au aratat ca prin asezarea precisa a atomilor de fosfor in interiorul unui cristal de silicon a rezultat intr-un fir cu proprietati de conductie electrica excelente.
Cercetatorii au reusit sa creeze firul, la nivel atomic, folosind o tehnica intitulata microscopie prin scanare tunelara care permite oamenilor de stiinta sa vizualizeze si sa manipuleze atomi.
Studiul efectuat de acestia a aratat ca firele din silicon pot servi la conexiunea atomica a componentelor calculatoarelor cuantice.
De asemenea intareste o lege fundamentala a fizicii, legea conductiei electrice a lui Ohm, care spune ca intr-un circuit intensitatea curentului electric este direct proportionala cu tensiunea aplicata si invers proportionala cu rezistenta din circuit.
„Este extraordinar sa se demonstreze ca o astfel de lege de baza este respectata chiar si in cazul construirii unui fir folosind caramizile fundamentale ale naturii – atomii”, a adaugat Bent Wber, seful proiectului si masterand in cadrul Universitatii New South Wales din Sydney, Australia.
Cu aceasta descoperire se pare ca industria calculatoarelor se afla pe pragul unor foarte mari schimbari si, ironic, aceste schimbari ar insemna micsorarea componentelor actuale.