A fost construit primul calculator din lume cu nanotuburi de carbon
Nanotuburile de carbon (CNT) – un material semiconductor – are potențialul de a lansa o nouă generație de dispozitive electronice care rulează mai repede, folosind, în același timp, mai puțină energie decât cele realizare din cipuri de siliciu.
Acest lucru fără precedent culminează ani de eforturi ale oamenilor de știință din întreaga lumea pentru a valorifica acest material promițător, dar ciudat.
„Oamenii au tot vorbit despre o nouă eră de electronice cu nanotuburi de carbon care se mișcă mult peste cele de siliciu, dar au fost puține demonstrații de sisteme digitale complete care să folosească această tehnologie incitantă. Aici este dovada”, a spus Subhasish Mitra, inginer electric și om de știința calculatoarelor la Universitatea Stanford.
CNT sunt lanțuri lungi de atomi de carbon care sunt extrem de eficienți în realizarea și controlul electricității. Ele sunt atât de subțiri – mii de CNT ar putea sta lipiți unul de altul într-un fir de păr uman – că este nevoie de foarte puțină energie pentru a le opri.