A fost aprinsa flacara olimpica

Apropo.ro / 26.03.2004, 10:59
A fost aprinsa flacara olimpica
Flacara care va arde deasupra stadionului olimpic din Atena, în perioada 13-29 august, pentru a marca cea de-a 28-a ediție a Jocurilor Olimpice, a fost aprinsa, joi, la Olimpya, locul de desfașurare a acestei competiții în antichitate. Festivitatea a fost supravegheata de

Flacara care va arde deasupra stadionului olimpic din Atena, în perioada 13-29 august, pentru a marca cea de-a 28-a ediție a Jocurilor Olimpice, a fost aprinsa, joi, la Olimpya, locul de desfașurare a acestei competiții în antichitate.

Festivitatea a fost supravegheata de importante trupe de poliție. Autoritațile elene considera aceasta ceremonie ca fiind un test în materie de securitate în vederea Jocurilor Olimpice.

Aprinderea flacarii de catre o Mare Preoteasa ( întruchipata de actrița Thalia Prokopiou), cu ajutorul unei oglinzi concave care capteaza razele soarelui, s-a desfașurat în fața templului zeiței Hera. Marea Preoteasa, care a fost înconjurata de 20 de „vestale”, a adresat o rugaciune lui Apollo. 

„Apollo, zeu al soarelui și al luminii, trimite razele tale și aprinde torța sacra”, a cerut Marea Preoteasca.

Torța a fost purtata, mai întîi, de medaliatul grec la aruncarea cu sulița, Costas Gatsioudis, care a înmînat-o apoi rusului Aleksander Popov, multiplu campion olimpic la natație. Printre personalitațile care vor purta torța în primele zile se numara Prințul Albert de Monaco și fostul atlet Sergei Bubka

Pentru prima oara în istorie, flacara olimpica va strabate toate cele cinci continente, în premiera Africa și America de Sud, într-un turneu mondial de 78 de zile. Turneul va include toate cele noua orașe ce concureaza pentru organizarea ediției din 2012 a JO: Londra, Paris, Madrid, New York, Rio de Janeiro, Havana, Moscova, Istanbul și Leipzig.

La ceremonia de aprindere a flacarii au participat președintele CIO, Jacques Rogge, președintele comitetului de organizare, Gianna Angelopoulos-Daskalaki, și premierul grec Costas Caramanlis.

Mediafax