“Am ajuns aproape de ceea ce americanii spun „the breaking point”, acel moment din viaţă în care simţi că ai nevoie de o detaşare totală pentru a îţi regăsi echilibrul sufletesc prin meditaţie. Nu e vorba aici de nicio depresie, ci de o misiune de regăsire prin penitenţa, retragere şi reculegere”, povesteşte Cătălin Botezatu.
Sri Lanka are o însemnătate specială pentru designer. Este ţara unde a plecat în 2005 pentru a duce ajutoare sinistraţilor în urma marelui tsunami şi locul unde a adoptat la distanţă un copil de doi ani.
“Prima dată am fost în 2005, la scurt timp după tsunami, alături de Dana Săvuică, într-o misiune oficială a României. Am adus atunci ajutoare celor afectaţi de catastrofă. Am vizitat şi templele budiste, descoperind aici esenţa acestei religii, care te învaţă cum să preiei controlul asupra vieţii tale. Am simţit că acesta este locul în care trebuie să revin acum şi mă bucur că am făcut-o. Am descoperit o ţară fascinantă, care a evoluat mult după ce conflictul civil s-a terminat în urmă cu doi ani. Sunt puţine locuri în lumea asta atât de bogate în cultură, civilizaţie şi senzaţii intense ca Sri Lanka. Jungla, templele, vestigiile istorice şi plajele nesfârşite fac din Sri Lanka perla Oceanului Indian”, continuă Cătălin Botezatu.
Misiunea spirituală a designerului a pornit la Templul de Aur de la Dambulla, obiectiv inclus în Patrimoniul UNESCO. Designerul i-a adus ofrande lui Buddha şi a optat pentru floarea de lotus, care, în credinţa budistă, este un simbol al purificării interioare.
Cătălin Botezatu a ajuns şi la Kandy, un oraş fascinant situat în zona montană a insulei, acolo unde se află cel mai important templu budist din Sri Lanka.
“Este vorba despre un templu ce adăposteşte dintele lui Budha, care a fost adus de o prinţesă, ascuns în cocul ei, tocmai din India, în jurul anului 300 d.H. Este una dintre puţinele dovezi ale existenţei pământeşti ale lui Buddha, iar templul este un loc de pelerinaj pentru adepţii acestei religii, care vin aici în număr mare din întreaga lume”.
Cătălin Botezatu a luat parte aici la un ritual de purificare, numit Nanumura Mangallaya, pe care călugării budişti ai templului îl practică în fiecare zi de miercuri. În Sri Lanka, designerul a făcut yoga pe stânca de la Sigiriya, safari prin junglă în căutarea elefanţilor sălbatici, dar a fost fascinata şi de dansurile şi costumele tradiţionale din Negombo.