A 6-a ediție Alpin Film Festival are loc până pe 12 septembrie, la Brașov, Predeal și Râșnov
Cea de-a șasea ediție Alpin Film Festival, un eveniment cinematografic dedicat culturii și civilizației montane, debutează marți și se va desfășura până pe 12 septembrie, la Brașov, Predeal și Râșnov.
Manifestarea aduce pe marile ecrane o selecție de peste 50 de filme din întreaga lume. O serie de invitați speciali va sosi la Brașov în perioada festivalului și va participa la proiecțiile de film și la conferințele dedicate unor subiecte arzătoare precum protejarea mediului și conservarea biosferei, posibilitățile de susținere a sportivilor cu dizabilități, turismul din România și situația urșilor din țara noastră.
Printre cele cele mai așteptate momente ale ediției se numără întâlnirea cu Catherine Destivelle, cea mai bună alpinistă din istorie, prezentă la gala de decernare a premiilor, pe 11 septembrie, de la ora 19.00, potrivit unui comunicat remis Apropo de organizatori.
Accesul la toate evenimentele incluse în programul Alpin Film Festival este gratuit, în limita locurilor disponibile și în conformitate cu normele în vigoare. Programul și rezervările se găsesc pe https://eventbook.ro/festival/alpin-film-festival.
Nu vor lipsi de la această ediție expozițiile de fotografie, conferințele și prezentările de carte. O serie de evenimente a fost organizată pentru a prezenta documentarul „România Sălbatică”, ce va fi proiectat vineri, de la ora 20:30, în Piața Sfântul Ioan din Brașov. Expoziția de fotografie și prezentarea cărții care însoțește acest proiect derulat de-a lungul a 10 ani vor fi găzduite de AFI Brașov. Regizorii brașoveni Dan Dinu si Cosmin Dumitrache vor fi prezenți la proiecția filmului inclus în competiția națională.
Din competiție vor mai face parte „Lemn” (r. Monica Lăzurean-Gorgan, Ebba Sinzinger, Michaela Kirst), „Light Line” (r. Sabin Dorohoi), „Cerbul a trecut prin fața mea” (r. Vlad Petri), „Când ‘Singur pe munte’ devine ‘Prea Singur'” (r. Ioan Stoenică), „Cum am trăit într-o pădure” (r. Dite Dinesz), „La Cota 10.000″ (r. Radu Restivan, Dan Petru) și „Following the life of Khumbu” (r. Cosmin Dumitrache).
Pe 8 septembrie, de la ora 18:00, publicul va putea urmări Colectia Carpathia, o serie de documentare educative, dar și filmul Emil Racovița întemeietorul speologiei, de la proiecția căruia nu vor lipsi Cristian Lascu și Cristhian Ciubotar. Una dintre întâlnirile-surpriză ale ediției va fi cea cu Zeno Oarcea, pionier al înființării rețelei de Parcuri Naționale din România. O personalitate legendară, silvicutorul este protagonistul unui documentar fascinant regizat de Daniel Befu, și va fi prezent la proiecția organizată sâmbătă, pe 11 septembrie, de la ora 15:00, la Cinema Astra.
Pe de altă parte, selecția de filme incluse în competiția internațională invită cinefilii să reflecteze asupra unor subiecte arzătoare ce țin de protecția mediului și conservarea valorilor și patrimoniului montan. 28 de lungmetraje și scurtmetraje sosite din întreaga lume se vor vedea în premieră românească la Brașov și vor concura pentru premiile ediției, acordate sâmbătă, pe 11 septembrie, de la ora 19:00, la Centrul Cultural Reduta. Juriul format în acest an din jurnalista Dite Dinesz, omul de cultură Bernard Houliat și alpinistul belgian Tim Vercauteren, va desemna câștigătorul marelui premiu al festivalului, în valoare de 1.500 de euro.
Conferințe și Ziua Outdoor pentru persoane cu dizabilități, pe 9 septembrie, completează programul festivalului, care poate fi consultat pe https://alpinfilmfestival.ro/ .
CITEȘTE ȘI: Don Diablo își lansează noul album la SAGA Festival
Mix de artă și noi tehnologii, la Bucharest International Dance Film Festival 2021 (Video)
Foto: Alpin Film Festival