„Am fost în viitor și chiar doare!”, au fost primele cuvinte ale unui reporter care a dorit să probeze costumul. Potrivit acestuia, în momentul în care a îmbrăcat costumul încheieturile i s-au rigidizat, câmpul vizual i s-a îngustat iar orice mișcare a devenit foarte greu de făcut.
Costumul, denumit Age Man Suit, creează senzația că ești mult mai în vârstă – de fapt că ai 75 de ani – declară doctorul geriatru Rahel Eckardt, de la Centrul Geriatric Evanghelist din Berlin, cel căruia ia venit ideea folosirii acestuia în scopuri medicale.
Potrivit reporterului, îndeplinirea unor mișcări de rutină, care în mod normal ar fi făcute fără un efort conștient, cum ar fi ridicarea unei monede de pe podea sau scoaterea unor medicamente dintr-un blister, i-au indus cu rapiditate o senzație de frustrare și de lisă de demnitate, din cauza „articulațiilor scârțâitoare, degetelor neîndemânatice și vederii încețoșate„.
Folosirea costumului are ca scop dezvoltarea empatiei între doctori și pacienții în vârstă, care devin din ce în ce mai numeroși, explică Rahel Eckardt, care arată că 14% dintre pacienții din spitalele germane au peste 80 de ani, iar procentul continuă să crească.
Costumul a fost proiectat de firma Gundolf Mayer-Hentschel, în anii ’80, și încă mai este fabricat. Pe lângă formarea viitorilor medici, mai este folosit de designeri industriali care încearcă să adapteze cât mai bine produsele lor pentru oameni în vârstă, dar și de unii actori care vor să interpreteze cât mai realist roluri ale vârstnicilor.