Flacăra va fi aprinsă, de „marea preoteasă” Ino Menegaki, pe altarul templului antic elen al zeiței Hera, direct de la razele solare, folosindu-se o oglindă parabolică. În cadrul ceremoniei, la care vor participa președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Jacques Rogge, Sebastian Coe, președintele Comitetului de Organizare al Jocurilor Olimpice de la Londra, numeroși oficiali ai CIO, autorități elene și britanice, flacăra va fi transmisă primului purtător, campionul grec de natație Spyros Gianniotis.
Flacăra va începe un periplu de o săptămână în Grecia, „vizitând” cinci situri arheologice, între care Acropole, pentru a ajunge, pe 17 mai, la vechiul stadion olimpic din Atena, locul primelor Jocuri moderne, în 1896, unde va fi remisă delegației britanice.
Ștafeta britanică va începe la 19 mai, în sud-vestul Angliei, pentru un periplu de 70 de zile și 12.875 km, până la ceremonia de deschidere, la 27 iulie, la Londra.
Flacăra olimpică va face o singură oprire în afara Angliei, în Irlanda, deoarece Comitetul Internațional Olimpic a decis să suprime etapele internaționale, la patru ani după incidentele survenite în mai multe țări, în timpul periplului internațional al flăcării la JO de la Beijing din 2008.